Rođaci ubijenih Makedonaca kamenovali kuće Albanaca
Foto: TANJUG

Rođaci ubijenih Makedonaca kamenovali kuće Albanaca

Crna Hronika -
Meštani makedonskih sela Smiljkovci i Creševo blokirali su auto-put kod Skoplja, a lokalno stanovništvo je blokiralo i put ka naselju Radišani, odakle su ubijeni mladići
1 / 7 Foto: TANJUG

SKOPLJE - Posle ubistva četiri mladića i jednog sredovečnog čoveka u blizini Skoplja napetost u Makedoniji raste.

Kako javljaju makedonski mediji, meštani naselja iz kog su ubijeni mladići kamenovali su albanske kuće.

Pojedini mediji su preneli tvrdnje stanovništva da je motiv etničke prirode, nakon čega je MUP apelovao da se ne podižu tenzije. Meštani protestuju, a došlo je i do nekoliko incidenata.

Mnogo je ljudi na ulicama, putevi su blokirani i podignute su tenzije. Nezvanično se saznaje da je zapaljen i jedan autobus, dok je televizija "24" u svom programu potvrdila da je napadnut njen kamerman i ponovila apel MUP-a na smirivanje tenzija.

Meštani makedonskih sela Smiljkovci i Creševo blokirali su još jutros auto-put kod Skoplja protestujući zbog ubistava, a lokalno stanovništvo je blokiralo i put ka naselju Radišani odakle su četiri ubijena mladića. Oni traže da se što pre pronađe ubica.

Neki internet portali objavili su više špekulacija o mogućem motivu, a jedna od njih je osveta za nedavno ubistvo dvojice mladića albanske nacionalnosti u Gostivaru, koje je ubio policijski službenik koji je napadnut dok je vodio kući svoju maloletnu ćerku.

MUP je zbog ovih spekulacija pozvao građane na strpljenje, da se smire strasti, a da se mediji uzdrže od špeklacija i neproverenih informacija da ne bi bile pokrenute međuetničke tenzije.

Ministarka policije Gordana Jankulovski je apleovala na građane da ostanu mirni:

"Činimo sve da razjasnimo okolnosti pod kojima je počinjeno ovo ubistvo, u kojem je pet osoba, najverovatno bez ikakvog razloga, izgubilo život. Pozivamo da se smire strasti i da se senzacionalističkim informacijam ne doprinosi daljem podgrevanju tenzija", rekla je ona na konferenciji za novinare u Skoplju.

Zvanično, MUP je potvrdio da su tela petorice ubjenih, sinoć oko 22.30 časova, pronašli pecaroši u blizini veštačkog jezera kod sela Smiljkovci.

Na mestu ubistva bilo je čaura, krvi, a na telima ubijenih prostrelnih rana, ali oružje nije pronađeno.

Četvorica mladića su pronađeni pored zemljanog puta, a čovek stotinak metara dalje.

Revoltirani stanovnici naselja Radišani postavili su barikade, pale sveće i ostavljaju cveće na ulici. Oni traže od ministarke Jankulovske da pronađe počinioce ovog masakra i da budu kažnjeni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track