ŠVERC 3,5 TONA DROGE: Vinetu i Srbi glavni u poslu s kokainom

Razbijena međunarodna banda

ŠVERC 3,5 TONA DROGE: Vinetu i Srbi glavni u poslu s kokainom

Crna Hronika -
Osmorica uhapšenih Srba odgovorni su za šverc 2,4 od ukupno 3,5 tona zaplenjenih narkotika

MADRID - Crnogorac Vinetu Čoković (52), koji je uhapšen u Španiji, bio je vođa međunarodne kriminalne grupe od koje je zaplenjeno 3,5 tona kokaina. Narkotici su otkriveni u nekoliko akcija, a policija je uhapsila ukupno 69 osoba, od kojih su srpski članovi bande imali glavne uloge u švercu narkotika.

- Banda je nabavljala velike količine kokaina iz Južne Amerike, koje je potom prekookeanskim brodovima krijumčarila do velikih evropskih luka. Imali su i mrežu kompanija za transfer i pranje novca, uglavnom u Portugalu, gde su sarađivali i s pojedinim bankarima - navode mediji.Veliki doprinos MUPPosao je vođen iz Čokovićevih kancelarija u Madridu i Valensiji, odakle su ostali članovi grupe putovali u Holandiju, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Brazil, Peru, Kolumbiju, Crnu Goru i Dominikansku Republiku.- Čoković je članove grupe debelo plaćao za te poslove - navode mediji.Veliku ulogu u švercu narkotika imali su i srpski državljani. U akciji policija osam zemalja, među kojima je ključnu ulogu imao i MUP Srbije, uhapšeni su Srbi Nikola Dondur (34), Gligorije Peljević (64), Dragan Vasić (49), Dragoslav Živković (55), Ivan Gucović (30), Nemanja Perić (34), Saša Jakovljević (41) i Slavko Veselinović (47). Oni su učestvovali u krijumčarenju 2,4 od ukupno 3,5 tona kokaina koje su zaplenjene na jahtama „Amsterdamer“ u Španiji i „Martela“ u Portugalu. Kako nezvanično saznajemo, u akciji je privedeno još srpskih državljana čija imena nisu saopštena.Pripadnici MUP Srbije i Tužilaštva za organizovani kriminal dali su znatan doprinos jednoj od najefikasnijih međunarodnih akcija u borbi protiv krijumčarenja narkotika, istaknuto je na konferenciji u Madridu. Na konferenciji su učestvovali Dijana Hrkalović, zamenica šefa kabineta ministra policije, Dejan Kovačević, načelnik SBPOK, i Miljko Radisavljević, specijalni tužilac.Lažni menadžerInače, međunarodna akcija „Vinetu“ ime je dobila po vođi grupe Vinetuu Čokoviću.- Čoković se lažno predstavljao kao fudbalski menadžer kako bi pravdao svoja putovanja širom sveta, a zapravo ih je koristio kao paravan za šverc droge. Živeo je na visokoj nozi u luksuznom stanu u Madridu i vozio skupocene automobile. Većina para koje su zaplenjene su njegove - kaže izvor Kurira.Vođa bande otkriven je slučajno u istrazi koja se vodila zbog krađe skupocenih satova vrednih više od 23 miliona evra.- Policija je istraživala ko će kupiti satove, a ubrzo se došlo do Čolovića, koji je u mladosti bio fudbaler - prenose španski mediji.(Z. N. - J. S.)

Plava knjigaROBIJAO ŠIROM EVROPEIme Vinetua Čokovića pominje se u „plavoj knjizi“ crnogorske mafije među bezbednosno interesantnim osobama koje su pobegle u zapadnu Evropu kako bi izbegle zatvor ili likvidaciju, prenose crnogorski mediji. Kako se navodi, Čoković je više od decenije robijao širom Evrope.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja