Uhapšen nekadašnji načelnik DB

Pljačka Azotare

Uhapšen nekadašnji načelnik DB

Crna Hronika -
Policija privela sedmoro osumnjičenih da su na osnovu falsifikovanih dokumenata najvažniji deo Azotare Pančevo prodali kupcima iz Rusije

BEOGRAD - Ukrali milione!Pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala priveli su juče Vujadina Jankovića, bivšeg generalnog direktora Azotare Pančevo, zatim Dušana Stupara, člana vlasničkog konzorcijuma, inače, bivšeg na­čel­nika beogradskog DB, Julijanu Vučković, bivšu direktorku Centra za kontrolu privatizacije, kao i još četvoro osumnjičenih da su zloupotrebama oštetili Azotaru za 8,3 miliona evra!Izigrali ugovor- Svi privedeni se sumnjiče da su bez dozvole države učestvovali u rasprodaji imovine Azotare! Zahtevom za pokretanje istrage obuhvaćeni su i državljani Litvanije Vidmantis Kučinkas i Simonas Kašus, koji su u bekstvu - potvrdio je izvor Kurira.Naš izvor navodi se da se oni sumnjiče da su od 1. avgusta 2006. do 1. januara 2009. doveli Azotaru do stečaja.- Ugovorom kojim je 2006. Azotara prodata za 13,1 milion evra konzorcijumu, koji čine litvanske firme „Arvi” i „Saniteks” i beogradski „Univerzal holding”, čiji je vlasnik Stupar, predviđeno je da novi vlasnici u pogon „Karbamid 2” investiraju 11,5 miliona evra, ali i da bez saglasnosti Agencije za privatizaciju ne mogu da prodaju imovinu koja čini više od pet procenata vrednosti Azotare - navodi on.Međutim, godinu dana kasnije obavestili su Agenciju da u pogon neće investirati novac, pa su ga, prikazujući lažne podatke, razmontirali i prodali!Kontrola izostala- Angažovali su procenitelje koji su u izveštaj uneli netačne podatke da taj pogon vredi 3,75 umesto stvarnih 10,88 procenata vrednosti Azotare. Na taj način su razmontirali pogon „Karbamida 2” i prodali ga ruskoj kompaniji za 32,5 miliona evra - objašnjava izvor Kurira.Izostala je tada i kontrola Agencije za privatizaciju, na čijem čelu se nalazila Vesna Džinić, koju je Mlađan Dinkić opisao kao jednu od svojih najboljih saradnica! I Julijana Vučković, kako se sumnja, znala je za zloupotrebe, ali nije naložila kontrolu.- Ona se sumnjiči da je, kao direktor kontrole Agencije, omogućila vlasnicima Azotare da pribave korist tako što nije naložila vanrednu kontrolu iako su je o mogućim zloupotrebama obavestili predstavnici sindikata - kaže izvor Kurira.

Dušan Stupar

Privedeni♦ Dušan Stupar, odgovorno lice iz „Univerzal holdinga”♦ Vujadin Janković, direktor Azotare♦ Julijana Vučković, Agencija za privatizaciju♦ Čedomir Ivković, direktor preduzeća „Servo Mihalj”, koje je procenilo vrednost♦ Jovan Udicki, projektant♦ Jelica Ivković, procenitelj♦ Milan Cvetićanin, proceniteljU bekstvu♦ Vidmantis Kučinkas, generalni direktor pančevačke Azotare♦ Simonas Kašus, zamenik generalnog direktoraSRS: Stupar finansijer SNSAleksandar Martinović, potpredsednik SRS, izjavio je juče da je uhapšeni Dušan Stupar finansijer Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića.- Neprestano upozoravamo građane da su stranku Nikolića i Vučića formirali tajkuni i kriminalci, čiji su oni eksponenti - rekao je Martinović.On je dodao i da je Stupar besplatno ustupio Nikoliću svoju ekskluzivnu poslovnu zgradu u Novom Beogradu, u kojoj je smeštena centrala SNS. Potpredsednik SRS istakao je da se kao finansijeri SNS pojavljuju i Joca Amsterdam, Stanko Subotić Cane i Bogoljub Karić.Zorić: Nastavljamo akcijuTomo Zorić, portparol republičkog tužilaštva, potvrdio je za Kurir da je privedeno sedam osoba.- Republičko tužilaštvo krenulo je da ispituje postupke u privatizacijama. Građani Srbije koji su direktno oštećeni ovim postupkom i imaju pravo da znaju ko ih je i na koji način oštetio. Ovo je samo početak i nije isključeno da će istraga biti proširena i na druge osobe - rekao je Zorić za Kurir.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track