BIVŠA MINISTARKA JASNA MATIĆ NA SUDU: Razumem optužnicu, ali ne priznajem krivicu
Foto: Printskrin Tanjug

Zloupotrebe u SIEPA

BIVŠA MINISTARKA JASNA MATIĆ NA SUDU: Razumem optužnicu, ali ne priznajem krivicu

Crna Hronika -
Matićeva je u kratkom izjašnjavanju o optužnici negirala da je počinila krivično delo za koje se tereti a isto su učinili i ostali optuženi

BEOGRAD - Suđenje bivšoj ministarki za telekomunikacije Jasni Matić i njenim saradnicima zbog optužbi da su zloupotrebama u Agenciji za promociju izvoza i strana ulaganja (SIEPA) oštetili budžet Srbije počelo je danas u Specijalnom sudu u Beogradu.

Matićeva je u kratkom izjašnjavanju o optužnici negirala da je počinila krivično delo za koje se tereti a isto su učinili i ostali optuženi. “Razumela sam optužnicu i ne priznajem izvršenje krivičnog dela”, navela je Matićeva.

Matićeva je istakla da je sve radila u skladu sa zakonom kao i da su svi sačinjeni ugovori između Agencije i angažovanih lica bili neophodni za njen rad. Ona je tvrdila da bi obavljanje pomenutih poslova na bilo koji drugi način državu koštalo mnogo više.

“Nije mi jasno kako neko može da tvrdi da su ti ugovori fiktivni kada za to osnova nema. Posle svega ne znam zašto sam optužena. Mislim da nijedan zakon nije prekršen.

Sama tužiteljka je rekla da je Agencija imala budžet za sklapanje ugovora”, navela je Matićeva. Bivša ministarka je istakla da je Agencija sa manje sredstava uspela da napravi velike rezultate koje su hvalili svi, od domaćih institucija do Svetske banke. Prema njenim rečima, između 2004. i 2007. izvoz se povećao duplo a strana ulaganja četiri puta. Matićeva je ukazala da ni u jednom trenutku nije imala sumnju da ugovori sa tim licima nisu u redu, napominjući da su takvi ugovori sklapani i u drugim ministarstvima.

“Sva dela koja su uređena ugovorima o autorskim delima su završena”, navela je ona i dala primer ugovora za koji tužilaštvo tvrdi da je fiktivan. To je, kako je navela, ugovor za prevođenje seminara japanske firme, na japanski i sa japanskog. Prevodilac je angažovan na preporuku japanske ambasade. “Ne znam zašto je taj ugovor označen kao fiktivan kada je očigledno da to nije slučaj, a slično je navedeno i za ugovore o grafičkom dizajnu - to je tehnički posao za koji je potrebno znanje", rekla je Matićeva. Ona je navela da će u daljem toku suđenja odbrana pružiti dokaze da je bilo neophodno angažovati spoljne saradnike za poslove za koje nisu bili stručni zaposleni u SIEPA, mahom ekonomisti.

Na optuženičkoj klupi su pored Matićeve bivši čelnici SIEPE Vesna Perić, Bojan Janković i Božidar Laganin. Oni se terete za produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora.

Protiv Matićeve i ostalih sprovedena istraga zbog sumnje da su u SIEPA od 2006. do 2013. neosnovanim isplatama po osnovu "ugovora o nepostojećim autorskim delima" oštetili budžet Srbije za oko 120 miliona dinara, a za sebe i druga lica pribavili imovinsku korist od 90 miliona dinara.

Matićeva i ostali su u bili uhapšeni 26. marta prošle godine i u pritvoru su bili do 15. aprila od kada se brane sa slobode.

Matićeva je bila ministarka za telekomunikacije u vladi Mirka Cvetkovića i nekadašnja direktorka Agencije za strana ulaganja, kadar G17 plus, bila je i državni sekretar za ekonomske odnose sa inostranstvom u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track