VMA RAZOTKRILA HERCEGOVCE: Lažirali nalaze za invalidske penzije
Foto: Marina Lopicic

Proverili medicinsku dokumentaciju

VMA RAZOTKRILA HERCEGOVCE: Lažirali nalaze za invalidske penzije

Crna Hronika -
Validnost dokumentacije izvršena je u Klinici za psihijatriju VMA gde je proverom za četiri osobe utvrdila da je lažna, a za dvoje utvrđena tačnost nalaza i dokumentacije na osnovu koje su dobili invalidsku penziju

TREBINJE - Provera validnosti medicinske dokumentacije za korisnike prava na invalidsku penziju Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Republike Srpske, kod Vojnomedicinske akademije (VMA), pokazala je da su pojedinci falsifikovali nalaze ove zdravstvene ustanove, odnosno da za četiri osobe dokumentacija nije vjerodostojna.

Na osnovu zahteva Fonda PIO, u Klinici za psihijatriju VMA izvršena je provera validnosti medicinske dokumentacije za šest osoba od toga krivotvorena medicinska dokumentacija za sva četiri korisnika odnosi se na područje Hercegovine, i to za S.S. (58) iz Ljubinja koji je pravo na invalidsku penziju ostvario u aprilu 2005. godine, te za F.Z. (55), Š.M. (50) i H.Z. (54) iz Bileće koji su pravo na invalidsku penziju ostvarili u aprilu 2009. godine.

Za osobe čiji su inicijali R.T. i P.Ž. iz Zvornika VMA je potvrdila verodostojnost medicinske dokumentacije na osnovu koje su ostvarili pravo na invalidsku penziju.

Fond PIO Srpske sprovodi stalnu akciju “Stop prevarama, do penzije pošteno” u okviru koje je u protekla dva meseca Fond uputio devet predmeta na proveru – po tri u Kliniku za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” Beograd, Kliniku za psihijatriju Kliničkog centra Srbije i Kliničko bolnički centar “Zvezdara” iz kojih je za sve potvrđeno da je reč o potpunom falsifikovanju medicinske dokumentaciji na osnovu koje je ostvareno prava na invalidsku penziju u Republici Srpskoj.U Fondu navode da se provere nastavljaju, te da će svi koji su svjesno ušli u ovakve i slične prevare u postupku ostvarivanja prava na invalidsku penziju biti otkriveni i u skladu sa zakonom procesuirani.

(RTRS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track