TREĆE TUŽILAŠTVO: Čume optužen za 4 nova krivična dela
Foto: Dado Djilas

Iz Padinjaka pravo u CZ

TREĆE TUŽILAŠTVO: Čume optužen za 4 nova krivična dela

Crna Hronika -
Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu podnelo je sudu optužni predlog protiv nekadašnjeg svedoka saradnika Ljubiše Buhe Čumeta kojim ga tereti za četiri krivična dela.

Buha će zbog toga sutra, kada mu ističe jednogodišnja kazna zatvora, umesto na slobodu iz zatvora u Padinskoj skeli, biti prebačen u pritvor Okružnog zatvora u Beogradu.

Portparol Trećeg osnovnog javnog tužilaštva Ivan Marković rekao je da je optužbi predlog protiv Buhe podnet zbog krivičnih dela falsifikovanje, prikrivanje, ugrožavanje sigurnosti i sprečavanje i ometanje dokazivanja. Istim optužnim predlogom obuhcaćen je i vlasnik auto-servisa "Vest" iz Surčina Stevan Petošević koji se tereti za krivično delo posebni slučajevi falsifikovanja isprava, dodao je Marković.

Prema njegovim rečima, na predlog tužilaštva sud je juče Buhi odredio pritvor do 30 dana, tako da on neće biti pušten iz zatvora na slobodu već će biti prebačen u pritvor. Buhi inače sutra ističe kazna od godinu dana zatvora na koju je osuđen u skladu sa sporazumom o priznanju krivičnog dela koji je zaključio sa tužilaštvom.

Prema toj nagodbi je osuđen, pošto je priznao da je 3. oktobra 2014. pretio dvojici članova obezbeđenja svoje supruge Ivane Buhe Tulović, kao i da je 8. novembra nakon svađe sa suprugom napao istu dvojicu članova njenog obezbeđenja.

Novi optužbi predlog odnosi se na sumnje da je supruzi poklonio ukradeni "ferari" sa "prekucanim" brojevima na šasiji, vredan oko 150.000 evra.

Takođe i za ugrožavanje sigurnosti Ivani Buhi i pripadniku policije koji je u njenom obezbeđenju Milanu Ljubenoviću, kao i da je ometao istragu prikrivanjem dokaza i uticajem na svedoke.

Tužilaštvo je predložilo sudu da Buhu osudi na šest i po godina zatvora. Mediji su nedavno preneli da je Ivana Buha krajem maja policiji predala skupoceni automobil tvrdeći da je ukraden, a kao dokaz za to, nadležnima je predala i dokumentaciju kojom želi to da potvrdi.

U međuvremenu je, kako su preneli mediji, Buha iz zatvora supruzi upućivao pretnje tražeći od nje da povuče iskaz kojim optužuje. Ona je čak letos održala konferenciju za novinare na kojoj ga je optužila za niz krivičnih dela, među kojima i za umešanost u više ubistava.

Buha je svedok saradnik u procesu koji se vodio protiv "Zemunskog klana", kao i u procesu za ubistvo premijera Zorana Djinđića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track