BOMBAŠICA U SRBIJI: Isporučuju nam džihadistkinju!

Elma Đusinac

BOMBAŠICA U SRBIJI: Isporučuju nam džihadistkinju!

Crna Hronika -
Devojka iz Kosovske Mitrovice (21), koja je uhapšena zbog sumnje da je pripadnik IS, biće proterana iz Bosne i Hercegovine

BEOGRAD - Vlasti Bosne i Hercegovine isporučiće džihadistkinju iz Kosovske Mitrovice, nakon što je uhapšena na teritoriji ove zemlje zbog sumnje da je pripadnica Islamske države (IS), nezvanično saznaje Kurir.Srpska državljanka Elma Đusinac (21), koja je po nalogu MUP Srbije pre tri dana uhapšena u akciji SIPA u Kalesiji na području BiH, biće proterana iz Bosne i Hercegovine u Srbiju uz zabranu ulaska na teritoriju ove zemlje u trajanju od pet godina.Kako nezvanično saznajemo, u BIH još nije doneta konačna odluka o tome da li će 21-godišnja Elma Đusinac biti proterana iz te zemlje.Radila kao kurir- Srbija bi dalje preuzela Elmin slučaj jer ona ima srpsko državljanstvo, te ne postoji nijedan osnov da se njen slučaj ne prihvati na teritoriji Srbije. MUP Srbije i bezbednosno informativna agencija (BIA) pomno prate sve što se dešava u vezi s Elmom Đusinac, međutim, još ne postoji zvanična odluka o njenom isporučenju, saznaje Kurir.Podsećamo, Elma Đusinac je, prema izvorima MUP Srbije, bila kurir Islamske države, a imala je dvostruku ulogu: da izvršava obaveštajne zadatke i da vrbuje druge žene za IS.Osim toga, ona je navodno i bliska saradnica Nusreta Imamovića, vehabijskog vođe iz Gornje Maoče. Bila je istrenirana za samoubilačke napade, a pretpostavlja se da je planirala da se sa suprugom Enesom Mešićem pridruži džihadistima na Bliskom istoku.Suprug ranije hapšenKako su prenele agencije, nalog za njeno hapšenje stigao je direktno iz MUP Srbije. Ubrzo posle hapšenja prebačena je u Službu za poslove sa strancima. U toj službi je pre dva dana potvrđeno da je Elma uhapšena u Kalesiji zajedno sa suprugom Enesom Mešićem, koji je potom pušten na slobodu.Inače, Mešić je odranije poznat obaveštajnim i sigurnosnim agencijama BiH jer je bio u grupi uhapšenoj 3. septembra prošle godine u policijskoj akciji „Damask“. Nakon tromesečnog pritvora, na slobodu su pušteni svi iz te grupe, osim Huseina Bosnića, koji je početkom ovog meseca prvostepenom presudom osuđen na sedam godina zatvora zbog krivičnog dela javnog podsticanja na terorističke aktivnosti u vezi s vrbovanjem radi terorističkih aktivnosti i organizovanjem terorističke grupe.(S. Đ.)

UpozoravajućeBIH I KOSOVO VRVE OD TERORISTAPrema podacima obaveštajnih službi, Islamska država (IS) vrbuje svoje članove iz bar 20 zemalja, a ono što posebno zabrinjava jesu podaci o broju pripadnika IS s prostora bivše Jugoslavije.Dosad je registrovano 82 ljudi s Kosova koji se bore na strani Islamske države u Siriji, odnosno 92 građanina BiH. Oko pet hiljada potencijalnih terorista živi u BiH, kažu stručnjaci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track