VRAĆENA OPTUŽNICA PROTIV KOSMAJCA: Viši sud od tužilaštva tražio dopunu istrage
Foto: Dragana Udovičić

VRAĆENA OPTUŽNICA PROTIV KOSMAJCA: Viši sud od tužilaštva tražio dopunu istrage

Crna Hronika -
BEOGRAD - Viši sud u Beogradu vratio je tužilaštvu radi dopune istrage optužnicu protiv Dragoslava Kosmajca i još dvojice osumnjičenih da su izvršili zloupotrebe službenog položaja u vezi sa opštinskim zemljištem na Zvezdari.

Precizira se da je krivično vanpretresno veće suda 10. novembra naložilo Višem tužilaštvu u Beogradu da u roku od tri dana donese naredbu o dopuni istrage, radi boljeg razjašnjenja stanja stvari.

Sud smatra da je to potrebno kako bi se ispitala osnovanost optužnice, kao i postojanje opravdane sumnje da su okrivljeni učinili krivična dela koja im se stavljaju na teret. Kosmajac se optužnicom tereti za krivično delo podrekavanje na zloupotrebu službenog položaja, Dragi Milidrag za zloupotrebu službenog položaja, a Milan Rapaić za pomaganje u izvršenju tog krivičnog dela.

Za to krivično delo prema Krivičnom zakonu zaprećena je kazna od dve do 12 godina zatvora.

Tužilaštvo je 1. novembra podiglo optužnicu protiv Kosmajca zbog sumnje da je na nezakonit način postao vlasnik parcele od oko 7,5 ari, čime je oštetio državu za oko 95.000 evra. Prema optužnici, Kosmajac se septembra 2010. godine sastao sa Milidragom, zaposlenim u privatnoj firmi koja je imala ugovor sa RGZ, a koji je bio angažovan da napravi izradi katastar nepokretnosti za opštinu Zvezdara gde Kosmajac živi.

Kako tvrdi tužilaštvo, Kosmajac je podstrekavao Milidraga da mu omogući da se u katastar upiše kao jedini vlasnik parcele. Sastanku je prisustvovao i geometar Rapaić, koji je posredovao da se Milidrag i Kosmajac upoznaju.

Komisija RGZ je posle tog sastanka, prema sumnjama tužilaštva, donela odluku o upisu, pa je Milidrag izbrisao ostale suvlasnike parcele i upisao Kosmajca kao jedinog korisnika 763 kvadratna metra zemljišta. Kosmajca je premijer Srbije prošle godine označio kao najvećeg narko dilera u Srbiji.

Nakon toga Kosmajcu se gubi trag, ali je 9. novembra uhapšen prošle godine u svoj kući na Zvezdari. Uhapšen je zbog sumnje je počinio pet krivicnih dela, od podstrekivanja na izvršenje krivicnih dela, do poreske utaje, ali ne i zbog dilovanja narkotika.

Kosmajac je u pritvoru bio tri meseca, do 10. februara, kada je pušten da se brani sa slobode pošto je položio 200.000 evra kao jemstvo za odbranu sa slobode, odnosno da neće pobeći dok traje krivični postupak protiv njega. U istrazi kod tužioca Kosmajac se branio ćutanjem.

Viši sud u Beogradu u maju je potvrdio privremenu zaplenu 23 Kosmajčeva objekta. Prvo osnovno javno tužilaštvo privodi kraju istragu protiv Kosmajca zbog poreske utaje, protivpravnog zauzimanja zemljišta i falsifikovanja isprave i prevare.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track