ISTRAGA: Dejan Bodiroga na saslušanju zbog tendera za brojila?!
Foto: Damir Dervišagić

MUP mesecima češlja nabavke „Elektroprivrede Srbije“

ISTRAGA: Dejan Bodiroga na saslušanju zbog tendera za brojila?!

Crna Hronika -
Pod lupom policija već mesec dana proverava poslovanje EPS, a posebno nabavku novih brojila, koju je dobio francuski „Atos“ zajedno sa EVG, firmom proslavljenog košarkaša Dejana Bodiroge

BEOGRAD - Inspektori Uprave kriminalističke policije (UKP) već mesec dana proveravaju nabavku novih brojila za električnu energiju u EPS, koju je trebalo da obavi francuski „Atos WD Sagemcom“, ali i srpski EVG, čiji je vlasnik proslavljeni košarkaš Dejan Bodiroga, saznaje Kurir.Izvor blizak istrazi kaže za Kurir da će narednih dana biti saslušani svi koji imaju veze s ovim poslom.Provera dokumentacije- Na osnovu prijave, policija već mesec dana proverava poslovanje EPS, a posebno tender za nabavku novih brojila, koju je dobila francuska firma „Atos“ zajedno s Bodiroginom firmom EVG. Srpska firma u ovom velikom poslu, koji je EPS sklopio u septembru ove godine, pominje se kao podizvođač - rekao je izvor Kurira.On dodaje da se ispituje dokumentacija.- Proverava se način na koji su baš oni dobili ovaj posao, a s pojedinim ljudima iz EPS već smo razgovarali. U narednih nekoliko dana nastavićemo detaljne provere. Svi koji se pominju u vezi sa ovim tenderom, uključujući i Bodirogu i direktora EPS Aleksandra Obradovića, biće saslušani - kazao je izvor Kurira blizak istrazi.Podsetimo, u septembru ove godine, posle deset godina obaranja tendera, EPS je potpisao ugovor vredan 26,6 miliona evra za kupovinu pametnih brojila s predstavnikom francuskog „Atosa“. Ova firma izabrana je na tenderu jer je ponudila najpovoljniji iznos. Zajedno s njom, ugradnju je trebalo da radi, kao podizvođač, i EVG, firma bivšeg košarkaša Dejana Bodiroge.U prvoj fazi bilo je planirano da 208.962 merna mesta budu uključena u sistem praćenja protoka električne energije, a početkom novembra, po završetku svih neophodnih testiranja, trebalo je da počne ugrađivanje opreme na terenu. Međutim, kako Kurir nezvanično saznaje, to se nije dogodilo.Velika ušteda- Nabavkom moderne opreme EPS će smanjiti gubitke u prenosu struje - rekao je tada direktor EPS Aleksandar Obradović. On je dodao da je izuzetno važno što je najzad uspelo da završi tender, jer zbog skoro dva miliona zastarelih i neispravnih strujomera gubi godišnje blizu 25 miliona evra.- EPS je za partnere dobio velike kompanije sa iskustvom, s kojima će moći da sarađuju i proizvođači iz Srbije. Posle deset godina uspeli smo da okončamo jedan od više desetina neuspelih tendera za nabavku IT opreme u „Elektroprivredi Srbije“ - izjavio je Obradović.

Sumnjiv posao... Aleksandar Obradović
Sumnjiv posao... Aleksandar Obradović

EPS saopštioNIKO NIJE PRIVEDEN„Elektroprivreda Srbije“ saopštila je da uvek sarađuje sa istražnim organima.- Praksa EPS je da ne komentariše pojedinačne slučajeve saradnje sa istražnim organima, ali u svakom trenutku smo spremni da im izađemo u susret i pružimo sve neophodne informacije. Potpuno su neistinite plasirane informacije da je neko priveden ili da je policija upala u EPS - objasnili su u tom preduzeću.

Bodirogin biznisULOŽIO OSAM MILIONA EVRABodirogin EVG, u koji je proslavljeni košarkaš uložio oko osam miliona evra, otvoren je 2013. u Boru, a trebalo je da učestvuje sa oko 25,6 odsto vrednosti ukupnog posla. Pokušali smo juče da stupimo u kontakt s košarkašem, ali u tome, nažalost, nismo uspeli.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track