SAŠA PETROVIĆ: Srbi iz Goraždevca traže video nadzor i više srpskih policajaca
Foto: Ministarstvo Za Povratak I Zajednice

Žestok napad na srpsku zajednicu

SAŠA PETROVIĆ: Srbi iz Goraždevca traže video nadzor i više srpskih policajaca

Crna Hronika -
Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji obećao je danas u Goraždevcu da će se zauzeti da se u tom mestu kod Peći uvede video nadzor, izjavio je meštanin Saša Petrović, čija je kuća u ponedeljak u napadu izrešetana iz vatrenog oružja

GORAŽDEVAC - Petrović, koji član Savetodavnog veća za zajednice pri kabinetu predsednice Kosova, rekao je agenciji Beta da je Veselji obećao da će tržiti da se video nadzor konačno uvede kao što je to ranije bilo dogovoreno sa opštinom Peć.

"Zahtevao sam da se broj srpskih policajaca u našem selu poveća, jer ćemo posle najavljenog odlaska jednog od njih u penziju imati samo dva srpska policajca. Na potrebu povećanja broja srpskih policajaca ukazuje i činjenica da je Goraždevac za proteklih pet meseci dva puta bio na meti nepoznatih počinilaca", kazao je Petrović. Prema njegovim rečima, Veselji je rekao da je očigledno da postoje oni koji ne žele da Srbi i Albanci žive zajedno. "Veselji je rekao da postoje neki ljudi koji očigledno ne žele da mi na Kosovu živimo zajedno. Odgovorio sam da Srbi iz Goraždevca, kao zajednica, grade dobre komšijske i medjuljudske odnose sa Albancima i da je ovo verovatno delo grupe ekstremista koju treba zaustaviti", preneo je Petrović razgovor sa predsednikom Veseljijem i potpredsednikom kosovskog parlamenta Slobodanom Petrovićem.

Petrović je kao pozitivno ocenio to što su predsednik i potpredsednik Skupštine Kosova posetili njega i Gaoraždevac nakon preključerašnjeg oružanog napada na Srbe i njihovu imovinu. Petrović je takodje rekao da nema nikakv lični skoba ili nerešene račune koji bi bili uzrok napada na njegu kuću i ocenio da je sve što se dogodilo "žestok napad na srpsku zajednicu u Goraždevcu".

"Simptomatično je to da se i prošli oružani napad dogodio u neposrednoj blizini moje kuće kada su nepoznati napadači pucali na automobil slučajno parkiran pored moje kuće", rekao je Petrović i dodao da najviše zamera medjunarodnoj zajednici koja je ishitreno prenela nadležnosti na kosovske institucije koje, kako je ocenio, nemaju nikakvog kapaciteta ni želju da se nose sa dogadjanima poput poslednjeg napada na Goraždevac. Petrović je rekao da je to i razlog što ne veruje u sprovodjenje istrage napad na njegovu i još tri kuće, na automobil i spomenik žrtvama NATO agresije i deci ubijenoj pre 12 godina dok su se kupala na Bistirici. Petrović, inače rodjen u Vinkovcima, došao je iz Bosne 1992. godine kao izbeglica u Gorazdevac, gde su mu rođeni deda i otac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track