DRŽAVNI SEKRETAR PRIZNAO POLICAJCIMA: Kršimo zakon, ali delićemo otkaze!
Foto: Stefan Jokić

Tvrdnje iz Nezavisnog policijskog sindikata

DRŽAVNI SEKRETAR PRIZNAO POLICAJCIMA: Kršimo zakon, ali delićemo otkaze!

Crna Hronika -
Milosav Miličković, jedan od najbližih saradnika Nebojše Stefanovića, rekao nam da zna da će se na nezakonit način otpuštati zaposleni, tvrdi Momčilo Vidojević iz Nezavisnog policijskog sindikata

BEOGRAD - Milosav Miličković, državni sekretar u MUP i jedan od najbližih saradnika ministra policije Nebojše Stefanovića, priznao je da će MUP na nezakonit način otpuštati policajce, tvrdi za Kurir Momčilo Vidojević, predsednik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije.Vidojević kaže da mu je Miličković juče posle sastanka sa predstavnicima ovog sindikata, i pored njihovog upozorenja da krše zakon, doslovce odgovorio: - Da, znamo da kršimo zakon, ali mi ćemo tako da uradimo i gotovo.Nije policija fabrikaNaš sagovornik kaže da je jučerašnji sastanak sa ljudima iz vrha MUP bio mučan.- Ispred kabineta ministra bio je državni sekretar Milosav Miličković sa saradnicima. Tražili smo informaciju koliko će radnika i po kojim kriterijumima biti otpušteno, u kojim organizacionim jedinicama. Nisu želeli da nam daju te informacije, već smo samo dobili odgovor da u skladu s odlukom Vlade mora do kraja godine biti otpuštena 644 radnika, a kriterijum je „da će da otpuste one koji imaju najmanje rezultate rada“ - kaže Vidojević.On dodaje da su se usprotivili ovakvom načinu otpuštanja.- Rekli smo da to nije dobar kriterijum jer policija nije fabrika pa da policajac mora dnevno da proizvede 100 čarapa ili čokolada ili da policajci na silu teraju građane da prave prekršaje da bi imali rezultate. Još smo ukazali da se na taj način krši zakon, a onda nas je Miličković šokirao izjavom da znaju da ga krše i da neće odustati od otkaza. Na kraju smo mu rekli da prenese poruku ministru Stefanoviću da podnese ostavku jer bi to bilo najbolje za sve. Prema našoj oceni, on je najgori ministar u istoriji policije jer se bavi svim drugim stvarima samo ne problemima zaposlenih - kaže Vidojević.Spisak otkazaOn je ponovio strepnje da će veliki broj zaposlenih ostati bez posla.- Mi se godinama zalažemo za dekriminalizaciju policije, ali ne na način na koji se sada sprovodi. Sve se čini da se pojedinci udome, a neposlušni otpuste... O kolikoj je žurbi reč, govori i činjenica da su iz MUP pre nekoliko dana prosleđeni spiskovi svim sudovima da provere da li se i protiv koga vode postupci, dokle se stiglo, koja su krivična dela u pitanju. Insistirali su da im se odgovori bukvalno za dan - kaže Vidojević.Izvor Kurira iz Ministarstva unutrašnjih poslova kaže da rukovodstvo srpske policije u sledećem naletu na perfidan način planira da otpusti još jednu veću grupu.

Razočaran ponašanjem vrha MUP... Momčilo Vidojević
Razočaran ponašanjem vrha MUP... Momčilo Vidojević

Talas otpuštanja

- Kako bi se otresli viška, ali i nepodobnih, vrh MUP Srbije planira da iskusne policajce i operativce iz Direkcije policije i Službe unutrašnje kontrole prebaci u vatrogasce, u Sektor za vanredne situacije, koji će uskoro biti izmešten iz MUP u Direkciju za smanjenje rizika i upravljanje katastrofama. Ali ni tu nije kraj. Oni će ih tamo prebaciti, a onda će samo da im uruče otkaze. Takođe, zaposleni su u strahu od otkaza jer se proveravaju i njihove prijave za saobraćajne prekršaje, dok na spiskovima nema pojedinih kolega osuđenih za teža krivična dela - otkriva sagovornik Kurira.

Državni sekretar negiraMILIČKOVIĆ: NISAM TO REKAO!Državni sekretar Milosav Miličković tvrdi da nije rekao da MUP krši zakon.- To nije istina. Koji zakon kršimo kada je reč o odluci Vlade o maksimalnom broju zaposlenih koja mora da se sprovede. Takođe, nismo mogli da im damo spiskove zaposlenih jer još nisu urađeni. Dao sam im informaciju o postupku na odluku Vlade o ograničenju boja zaposlenih. Ne znam na pamet koliko je to ljudi manje - kaže Miličković.Međutim, Vidojević i dalje tvrdi da Miličković ne govori istinu.- Molim vas, postoji snimak sastanka. Ajde da vidimo šta je ko rekao! Jeste, kazao je da će da otpuštaju bez obzira na to što krše zakon - kaže Vidojević.

KAKO PROLAZE NEPODOBNIGeneral Dragiša Simić, bivši načelnik saobraćajne policije, prebačen je u vatrogasce, odnosno u Sektor za vanredne situacijeVlasta Velikić, bivši načelnik Trećeg odeljenja za ubistava, takođe je prebačen u Sektor za vanredne situacijeGeneralima Rodoljubu Miloviću Roćku, bivšem načelniku UKP, Zoranu Tomaševiću, bivšem načelniku Uprave za obezbeđenje, i Nenadu Banoviću, bivšem načelniku Uprave granične policije, uručena su nova rešenja za Odeljenje za unapređenje poslova u direkciji policije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track