USMRTIO DARKA RADOVANOVIĆA: Đorđu Rančiću godinu dana kućnog zatvora
Foto: Damir Dervišagić

Pravosnažna presuda

USMRTIO DARKA RADOVANOVIĆA: Đorđu Rančiću godinu dana kućnog zatvora

Crna Hronika -
BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na godinu dana kućnog zatvora Đorđa Rančića (81) jer je izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su u junu 2011. godine stradali pevač "Granda" Darko Radovanović (36) i njegov kum i menadžer Aleksandar Milošević (41).

Tom odlukom potvrđena je prvostepena presuda Trećeg osnovnog suda u Beogradu kojom je Rančić osuđen zbog krivičnog dela teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja. Njemu je pravosnažno izrečena i zabrana upravljanja motornim vozilom "B" kategorije od pet godina, objavljeno je na sajtu Apelacionog suda.

Rančić je osuđen jer se, kako se navodi u presudi, nije pridržavao saobracajnih propisa, pa je tako ugrozio javni saobraćaj i doveo u opasnost život ljudi, budući da vozilo u kretanju nije držao što bliže desnoj ivici kolovoza i na tolikoj udaljenosti od nje, da s obzirom na brzinu kretanja i uslove saobraćaja ne ugrožava druge učesnike u saobraćaju i ne izlaže sebe opasnosti.

Do nesreće je došlo u trenutku kada je Rančić, vozeći "mercedes" karavan oko dva kilometra posle Ostružničkog mosta krenuo u preticanje šlepera, ušavši u traku kojom su se takođe u mercedesu kretali Milošević i Radovanović u pravcu Ostružnice.

Mercedesom je upravljao Milošević, a na suvozačkom mestu je sedeo pevač. Nakon preticanja Rančić je nastavio da se kreće istom trakom pa je došlo do sudara, usled kojeg je teško povređen dok su Milošević i Radovanović na licu mesta izgubili život od zadobijenih povreda.

Po nalaženju Apelacionog suda prvostepeni sud je pravilno cenio sve okolnosti koje su od značaja da krivična sankcija bude pravilno odabrana i njena visina pravilno odmerena, navodi se u obrazloženju odluke.

Od olakšavajućih okolnosti za Mišeljića sud je između ostalog cenio činjenicu da je poodmakle starosne dobi, kao i znatan doprinos sada pokojnog Miloševića nastanku saobracajne nezgode, dok je kao otežavajuću okolnost imao u vidu da je saobraćajnoj nezgodi život izgubilo dva lica.

Imajući u vidu utvrđene olakšavajuće i otežavajuće okolnosti, kao i godine života okrivljenog, Apelacioni sud smatra da će izrečena kazna u dovoljnoj meri uticati na Rančića da ubuduće ne vrši ovakva i slična krivična dela i da će se njome postići opšta svrha kažnjavanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track