ISPOVEST POLICAJCA Biografija mi je besprekorna pa  ne znam zašto sam baš ja na spisku za otkaz!
Foto: Nebojša Mandić/Ilustracija

Čistka u policiji

ISPOVEST POLICAJCA Biografija mi je besprekorna pa ne znam zašto sam baš ja na spisku za otkaz!

Crna Hronika -
Moja biografija je besprekorna, nisam imao ni disciplinsku kaznu, a sada moram da razmišljam da li ću dobiti otkaz, priča mladi pripadnik MUP koji je na spisku za racionalizaciju

BEOGRAD - Zabrinuo sam se kada sam čuo da će biti otpuštanja, ali kada sam dobio informaciju da će na udaru biti policajci sa krivičnim i prekršajnim prijavama, odahnuo sam. Onda sam čuo da sam na spisku prekobrojnih. Šokiran sam, ne znam kome da se obratim, da pitam kakvi su to kriterijumi primenjivani da sam baš ja višak.Ovako počinje ispovest mladi policajac iz jednog grada u Srbiji (ime i prezime poznato redakciji), koji je pre nekoliko dana saznao da je na spisku za racionalizaciju, na kojoj se već nalazi 1.474 njegovih kolega.Bez kriterijuma- Moja profesionalna biografija je besprekorna, nikada nisam imao ni disciplinsku kaznu, smatrao sam da nemam razloga za brigu. Onda je usledio šok - kaže policajac koji je pred otkazom.Kako kaže, neposredni rukovodilac mu je kazao da su se na udaru našli oni koji su najkraće u službi.- Ni to nije istina. Ima kolega koji su došli posle mene, ali su oni ostali, a ja moram da idem. Iz moje službe odlaze osmorica, a svi su dobri radnici. Još nismo dobili rešenja o otkazu, već smo preraspoređeni na mesto analize rizika, a svi znamo da će se ta služba ugasiti sledeće godine i da ćemo ostati na ulici. Očajan sam, pokušaću da se vratim na posao svim pravnim sredstvima, ali ne znam koliko će mi to vredeti. Otac i majka su mi bez posla, izdržavam sestru i vanredno studiram - kaže očajni mladić.Našoj redakciji javilo je još nekoliko radnika MUP koji su se takođe našli na ovoj listi.- Racionalizacija radnih mesta u MUP sprovodi se bez ikakvih kriterijuma, a bez posla ostaju i ljudi koji nemaju nikakvu mrlju u profesionalnoj biografiji - tvrde ovi policajci.Oni su samo potvrdili pisanje Kurira da je najavljeno uklanjanje Milorada Veljovića sa mesta direktora policije posledica loše sprovedene racionalizacije broja radnih mesta u srpskoj policiji.

Strah od otkaza... Planirano otpuštanje 1.700 radnika MUP
Strah od otkaza... Planirano otpuštanje 1.700 radnika MUP

Imena za jedan dan- Dok su načelnici policijskih uprava prilikom odlučivanja ko će otići iz operative uzimali u obzir profesionalne kvalitete i bez posla ostavljali one koji su bili nedisciplinovani i kršili su zakon, to nije bio slučaj s onima o čijem je otpuštanju odlučivalo ministarstvo. To se pre svega odnosi na odeljenja koja obavljaju administrativne i tehničke poslove. Njihovi rukovodioci su za jedan dan morali da daju imena, pod pretnjom da će se sami naći na spisku ako ne otpuste svoje ljude, pa nisu imali vremena ni da ustanove kriterijume za otkaz - kažu naši izvori iz policije.Kurir je poslao pitanja ministru Nebojši Stefanoviću i direktoru policije Miloradu Veljoviću u vezi sa kriterijumima racionalizacije radnih mesta u MUP Srbije.(M. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track