(KURIR TV) UŽAS NA ZELENOM VENCU: Sudarila se tri autobusa, 18 povređeno
Foto: Milica Jeremić

Haos u centru Beograda

(KURIR TV) UŽAS NA ZELENOM VENCU: Sudarila se tri autobusa, 18 povređeno

Crna Hronika -
Na autobuskoj okretnici na Zelenom vencu jutros su se sudarila tri autobusa, a u toj nesreći ima i povređenih, rečeno je u Hitnoj pomoći.
1 / 10 Foto: Milica Jeremić

Nesreća se dogodila, kako Kurir saznaje, oko 7.15 sati dok je autobus na liniji 15, koji saobraća prema Zemunu, stajao u stanici s putnicima.

Foto: Milica Jeremić
Foto: Milica Jeremić

U jednom trenutku, prema još nepotvrđenim informacijama, autobus je iznenada dobio takozvanu turažu, dodat je gas i vozilo je krenulo napred. Vozač nije mogao da zakoči i udario je u drugi autobus koji se nalazio ispred njega.

Foto: Milica Jeremić
Foto: Milica Jeremić

U nesreći je povređeno 18 putnika, od kojih nekoliko teže. Jedan putnik je završio ispod točkova autobusa i njega su izvukli vatrogasci i prebacili kolima Hitne pomoći u Urgentni centar. Vozač autobusa koji je bio zarobljen takođe je izvučen i prebačen u bolnicu.

Prema drugoj, za sada nepotvrđenoj verziji, vozač autobusa na liniji 75 izgubio je kontrolu nad vozilom i udario u autobus 15 ispred sebe. Kurir saznaje da je Hitnu pomoć prva obavestila prodavačica iz prodavnice preko puta.

Prema rečima direktora GSP-a Željka Milkovića, do nesreće je došlo kada je zbog nekontrolisanog rada motora došlo do naglog ubrzanja autobusa na liniji 15, koji je tek primio putnike na početnoj stanici, usled čega je on udario u drugi autobus. Milković kaže da je u pitanju novo vozilo iz 2013. i da je ovo prvi slučaj da se na novijem vozilu ovako nešto desi. Direktor GSP Željko Milković potvrdio je da je u nesreći troje putnika teško povređeno, a još njih 17 lakše i da su oni zbrinuti u Urgentnom centru.

Foto: printscreen RTS
Foto: printscreen RTS

"Sedeo sam u autobusu na liniji 72 i kucao poruku kada sam iznenada osetio jak udarac od koga sam pao. Povredio sam glavu i kada sam izašao video sam da jedan muškarac leži ispod autobusa... ne znam da li je živ", izjavio je jedan od očevidaca ove stravične nesreće.

Foto: Printscreen RTS
Foto: Printscreen RTS

Portparol Hitne pomoći Nada Macura rekla je da je ta služba primila poziv nešto pre pola osam, da su ekipe još uvek na terenu i da, prema nezvaničnim informacijama, ima povređenih.

Do nesreće je došlo kada su se dva autobusa sudarila kod stanice linije 72, rekla je Macura, dodajući da je, prema nezvaničnim informacijama, vozač zarobljen u jednom autobusu, a da još neko leži ispod autobusa.

Prema njenim rečima, ekipe su još na terenu.

Više od 18 osoba je povređeno u sudaru dva autobusa gradskog saobraćaja na Zelenom vencu u Beogradu. Na lice mesta stigla je ekipa vatrogasne službe.

"Muškarac star oko 57 godina podleteo je pod autobus i on ima teške traume. Vozaču autobusa koji se sudario bile su noge zarobljene i vatrogasci su ga izvukli. Oni su kolima Hitne pomoći prebačeni u Urgentni cenar, a u ovoj nesreći povređeno je još više od 10 putnika, izjavila je za Kurir dr Nada Macura.

Macura je dodala da su lekarske ekipe još uvek na terenu, da prevoze povređene, tako da broj povređenih još uvek nije zvaničan.

U intervenciji je učestvovalo 8 vozila Hitne pomoći i nekoliko vozila vatrogasaca.

Direktor Urgentnog centra dr Marko Ercegović rekao je da je stanje muškarca koji je podleteo pod autobus trenutno stabilno.

Dr Marko Ercegović, Foto: Printscreen
Dr Marko Ercegović, Foto: Printscreen

"On je u nesreći zadobio povrede koštano-zglobnog sistema, ukazana mu je pomoć i biće smešten na odeljenje Ortopedije. I stanje vozača je stabilno, a ostali putnici su dobili lakše telesne povrede i biće pušteni na kućno lečenje", objasnio je Ercegović.

- Jutros u 7.20 časova u Beogradu, na autobuskoj okretnici „Zeleni Venac“, dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj je oboren i teško povređen pešak (1958), povređeno 16 putnika, vozač i oštećena dva parkirana autobusa.Do nesreće je došlo kada je autobus na liniji 15 oborio pešaka koji se nalazio ispred i nakon toga oštetio dva parkirana autobusa na liniji 75 i 72. Povređene osobe prevezene su kolima Hitne pomoći i u toku je evidentiranje stepena povreda. Alkotestom vozača utvrđeno je odsustvo alkohola. Uviđaj je izvršio zamenik nadležnog tužioca, a angažovan je i veštak mašinsko-saobraćajne struke koji će izvršiti veštačenje i vanredni tehnički pregled autobusa. U toku je prikupljanje dokaza i činjenica svih okolnosti koje su izazvale ovu nesreću, saopštio je MUP Srbije.

Autobuski saobraćaj na okretnici Zeleni venac odvija se normalno, a 5 saobraćajnih policajaca obezbeđuje mesto uviđaja. Samo pukom srećom izbegnuta je tragedija nesagledivih razmera jer u monetu kada se desila nesreća Zeleni venac bio je prepun putnika koji su izlazili i ulazili u autobuse.

(Milica Jeremić/Andrej Mlakar)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track