AKCIJA REZAČ: Mesec dana pritvora za troje osumnjičenih
Foto: Kurir/Nemanja Pančić

Oštetili bužet za 1.952.232.714,54 dinara

AKCIJA REZAČ: Mesec dana pritvora za troje osumnjičenih

Crna Hronika -
BEOGRAD - Specijalni sud u Beogradu odredio je danas pritvor za troje osumnjičenih da su Republiku Srbiju i "TP Banovo brdo" oštetili za 1.952.232.714,54 dinara i pribavili protivpravnu imovinsku korist od 1.757.182.223,73 dinara, dok je za dvoje osumnjičenih odredio meru zabrane prilaženja i komuniciranja sa određenim licima.

Sudija za prethodni postupak odredio je pritvor odgovornom licu preduzeća "WEG tehnology" Jovici Đuriću, predsedniku Skupštine TP "Banovo Brdo" koji je i odgovorno lice "Delta broker" i ovlašćeni predstavnik i pregovarač u ime "DELTA HOLDINGA" Predragu Filipoviću i odgovornom licu Centra za akvizicije u okviru privrednog društva "Delta M" i predsednici UO "Delta Investmenta" Radmili Spasić, zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u slučaju boravka na slobodi ometati postupak uticanjem na svedoke, rekla je portparol suda Tanja Koljenšić.

Ona je dodala da je Aleksandru Milosavljeviću i Zlatici Vrcalović sudija odredio meru zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa određenim licima. Tužilaštvo je sinoć pokrenulo istragu protiv pomenutih, kao i protiv pomoćnika rukovodioca projekta u Centru za kontrolu Agencije za privatizaciju Republike Srbije Miodraga Markovića, stalnog sudskog veštaka građevinske struke Branka Grujića i stalnog sudskog veštaka hidrograđevinske struke Vojina Markovića, zbog sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, a Marković se sumnjiči da je izvršio krivično delo nesavestan rad u službi.

Policija je u subotu saopštila da se oni sumnjiče da su u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, na osnovu dogovora i protokola, od decembra 2007. do februara 2011. godine, preduzimali radnje na osnovu kojih je, nakon privatizacije 70 odsto društvenog kapitala TP "Banovo brdo", obavljen neosnovan upis prava korišćenja na oko 91 hektara gradskog građevinskog i poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

Reč je o građevinskog i poljoprivrednog zemljišta na katastarskim opštinama u Železniku, Resniku, Bariču i Velikoj Moštanici.

Takođe, policija je navela da postoje osnovi sumnje da su i za vreme trajanja ugovorne obaveze prema Agenciji za privatizaciju, preduzimali radnje koje su omogućavale da se po ceni nižoj od knjigovodstvene i tržišne, otuđe objekti velike vrednosti sa pravom korišćenja na zemljištu - magacin Distributivnog centra u Železniku i objekat - lokal u Sremčici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track