Duško Šarić osuđen na osam godina zatvora

Duško Šarić osuđen na osam godina zatvora

Crna Hronika -
Duško Šarić osim zatvorske kazne mora da plati i 16 miliona evra u budžet Crne Gore

PODGORICA - Viši sud u Bijelom Polju osudio je Duška Šarića na osam godina zatvora zbog pranja novca, dok je njegovog saradnika Jovicu Lončara zbog istog krivičnog dela kaznio šestogodišnjom zatvorskom kaznom.

Duško Šarić je brat Darka Šarića, optuženog za šverc kokaina iz Južne Amerike. Specijalno veće sudije Šefkije Đečevića obavezalo je Šarića da u korist budžeta Crne Gore uplati 16,6 miliona evra, a Lončara da uplati 4,7 miliona evra, zbog "protivpravno pribavljene koristi".

Viši sud je u nedostatku dokaza oslobodio Duška Šarića optužbi za organizovanje i učešće u kriminalnoj organizaciji njegovog brata Darka, kome se sudi u Srbiji i Italiji.

Šarić i Lončar su bili optuženi da su od 2007. do 2010. godine "oprali" 21,3 miliona evra, za koje su znali da su stečeni na nezakonit način. Oni će, odlukom suda, ostati u pritvoru do pravosnažnosti presude ili neke druge sudske odluke.

Advokat osuđenih Vladmir Gajić ocenio je da je presuda Višeg suda "sramota za crnogorsko pravosuđe", da je donešena pod "dikatom", i da je Duško Šarić bio "talac", zato što je brat Darka Šarića.

"Ova presuda nije donesena u Bijelom Polju i nema veze sa pravom. Pisana je verovatno u Podgorici, a pročitana u Višem sudu u Bijelom Polju.

Sramota je da se ovako sudi. Nadamo se da u Apelacionom sudu postoje ljudi koji se ponašaju kao pravnici, a ne da se presude donose na osnovu diktata da bi se uhvatili za neke pregovore i da bi pokazali da su doneli traženu presudu", kazao je Gajić novinarima po saopštavanju presude.

Crna Gora se nada da će u junu otvoriti pristupne pregovore sa EU, koja očekuje da se do kraja istraže i procesuiraju slučajevi korupcije i organizovanog kriminala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja