ADVOKAT KAPETANA DRAGANA: U petak odgovor na optužnicu
Foto: Profimedia

Dalji pravni koraci

ADVOKAT KAPETANA DRAGANA: U petak odgovor na optužnicu

Crna Hronika -
Odgovor na optužnicu podignutu protiv Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan, biće predat sutra izjavila je danas njegov advokat Slađana Čanković i dodala da će dalji pravni koraci koje će preduzeti biti usmereni na puštanje njenog klijenta da se brani sa slobode, što je već jednom odbijeno.

Čankovićeva je u izjavi za nemački državni radio Dojče vele rekla da je prema dosadašnjim presudama Haškog i lokalnih sudova vidljivo da Vasiljković, u slucaju osude, ne bi dobio kaznu zatvora dužu od vremena koje je proveo u pritvoru, pa ne nalazi razlog za njegov boravak iza rešetaka.

Ona očekuje da će sudenjenje početi na proleće i dodaje da je u pripremi i traženje zaštite od Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Čankovićeva je potvrdila nemačkom državnom radiju i podatak da je australijska vlada svom državljaninu Vasiljkoviću pristala da plaća odbranu u periodu od šest meseci, budući da je optuženi već gotovo deceniju pritvoren i da ne može da zaradi potreban novac.

Australijske vlasti su podatak o svoti koja će biti obezbeđena za odbranu Dragana Vasiljkovića okvalifikovale kao tajnu.

Optužnica protiv Vasiljkovića podignuta je u poslednjem trenutku 8. januara. Rok do kada je optužnica trebalo da bude napisana isticao je 9. januara, što je subota i neradni dan. U slučaju da optužnica nije bila napisana do zakonskog roka, Vasiljković je mogao da bude pušten da se brani sa slobode, jer mu je nekoliko puta bio produžen istražni zatvor.

Vasiljković je ponudio jemstvo od pet miliona kuna (oko 652.000 evra) da se brani sa slobode, ali je sud to odbio. Pošto je Županijski sud podigao optužnicu, po brzom postupku je zakazano i ročište na kom je Vasiljkoviću produžen istražni zatvor.

Početkom januara saopšteno je da je hrvatsko državno tužilaštvo završilo istragu protiv Vasiljkovića i da se očekuje podizanje optužnice.

U međuvremenu, odbrana Vasiljkovića podnela je dve ustavne tužbe zbog njegovog devetogodišnjeg boravka u ekstradicionom pritvoru, nakon čega je prebačen u hrvatski istražni zatvor odmah po dolasku u Hrvatsku.

Obe tužbe su odbijene sa obrazloženjem da se ekstradicija ne ubraja u rokove koji teku u Hrvatskoj, pa je sada njegov advokatski tim u fazi pisanja tužbe Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Slučaj protiv Vasiljkovića vode tužioci Živana Beroš i Sanda Pavlović Lučić iz Županijskog državnog tužilaštva u Šibeniku. Hrvatska sumnjiči kapetana Dragana za navodne ratne zlocine počinjene u vreme kada je bio komandant u Krajini od 1991. do 1993. godine.

Vasiljković je uhapšen u Pertu u Australiji 2006. godine i od tada se nalazi u ekstradicionom pritvoru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track