OSUMNJIČEN ZBOG STANOVA: Čoviću sude za krađu 10 miliona evra
Foto: Aleksandar Jovanović

Optužnica za mućke na Kosovu

OSUMNJIČEN ZBOG STANOVA: Čoviću sude za krađu 10 miliona evra

Crna Hronika -
Specijalno tužilaštvo Predsednik KK Crvena zvezda sumnjiči se da je sa još šest osoba učestvovao u prisvajanju novca namenjenog za izgradnju i kupovinu stanova za život raseljenih na Kosovu i Metohiji

BEOGRAD - Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv Nebojše Čovića, bivšeg šefa Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, i još šest osumnjičenih zbog sumnje da su nezakonito prisvojili više od 850 miliona dinara (oko 10 miliona evra), namenjenih Srbima s Kosova.Kako je za Kurir potvrdila Tanja Koljenšić, portparol Višeg suda, optužnica je dostavljena u sud.Optužnica ispravljana- Optužnica koju je Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo protiv okrivljenog Nebojše Čovića i još šest lica primljena je u posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu 23. decembra prošle godine. Ispitujući optužnicu krivično vanpretresno veće utvrdilo je da ona nije propisno sastavljena i rešenjem od 28. decembra prošle godine vratilo je tužilaštvu optužnicu s nalogom da ispravi nedostatke - potvrdila je Koljenšićeva i dodala da je ispravljena optužnica primljena u sud u petak.Istragom koju je tužilaštvo pokrenulo u avgustu 2014, osim Čovića, obuhvaćeni su i bivša sekretarka Koordinacionog centra Anđelka Radenković, bivši načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Dragan Kalaba, kao i vlasnici firmi „Komgrap gradnja“, „Daki“ i „Masters“ - Idriz Šijak, Bojan Radovanović i Draško Pašić.- Oni se terete da su od januara 2003. do septembra 2005. prisvojili više od 850 miliona dinara državnih para, a da je sve išlo preko Koordinacionog centra, na čijem je čelu tada bio Čović - objašnjava izvor Kurira.Novac je, kako navodi, bio namenjen za kupovinu i izgradnju stambenih objekata ukupne površine 8.000 kvadrata, u koje je trebalo da se usele raseljene i socijalno ugrožene osobe.- Po planu koji je napravljen 2002. stanovi je trebalo da budu izgrađeni u naselju Lamela, u severnom delu Kosovske Mitrovice. Ugovori su potpisani s firmama „Masters“ Bojana Radovanovića i „Daki“ Idriza Šijaka, i rok za izgradnju bio je 12 meseci. Međutim, stanovi nikad nisu izgrađeni iako je sve plaćeno, a dogovorena cena bila je duplo veća od tržišne - pojašnjava sagovornik Kurira na koji su način osumnjičeni prisvojili novac koji su uplatili Koordinacioni centar i Građevinska direkcija.Sporan otkupOsim izgradnje stanova, sporan je i posao otkupa nekretnina u Severnoj Kosovskoj Mitrovici. Tužilaštvo sumnja da su Čović, Radenković i Kalaba, u dogovoru s vlasnicima privatnih firmi, omogućili da se na osnovu fiktivne dokumentacije izvrše nezakonita plaćanja.

Saopštenje ČovićaMILJKO, TADIĆ I N1 SU MI NAMESTILIOptuženi Čović juče je poslao saopštenje medijima.- Drago mi je što konačno ulazimo u završnu fazu nečega što mogu da nazovem samo političkim progonom i mrcvarenjem moje porodice i mene, koje traje već više od 10 godina. Sve mi je jasno... i ko je ovaj slučaj vodio i kako je nastao ovaj slučaj, i ko ga je u brzini, neposredno, pre svog odlaska s dužnosti nakaradno završavao. Radisavljević i Ðurović i njihovi poslušnici, na svom omiljenom mestu, u restoranu na igralištu BASK, uz saradnju još nekih tadašnjih ministara koji ponajviše vole žutu boju, kao i u restoranu „Pilence“, sklepali su ovu političku intrigu. Sve ovo radili su kako bi režim Borisa Tadića kroz izmišljene afere tobože prikazao međunarodnoj zajednici da se bori protiv organizovanog kriminala. Medijsku pripremu za sve to uradio je TV N1, a znamo čiji je on i ko stoji iza njega - naveo je, između ostalog, Čović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track