Podignuta četvrta optužnica protiv Ive Sanadera

Slučaj Sanader

Podignuta četvrta optužnica protiv Ive Sanadera

Crna Hronika -
Optužnica je podignuta posle jednoipogodišnje istrage, a optužnicom se tereti da je sa još trojicom osumnjičenih oštetio Hrvatsku elektroprivredu za višemilionski iznos

ZAGREB - Protiv bivšeg premijera Hrvatske Ive Sanadera podignuta je četvrta optužnica kojom mu se na teret stavlja da je zajedno s bivšim vlasnikom Dioki grupe i riječkog Novog lista Robertom Ježićem i bivšim predsednikom uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Ivanom Mravakom oštetio HEP za višemilionski iznos, objavili su hrvatski mediji.

Pozivajući se na nepotvrđene informacije, list Vjesnik je na svojim interent stranicama naveo da se Sanader i Ježić terete da su tokom 2008. i 2009. podsticali Mravaka na prodaju struje Diokiju po cenama nižim od tržišne.

Na taj način su dve Ježićeve firme nezakonito stekle korist u iznosu od 3,8 miliona kuna (oko pola miliona evra). Mravak se tereti i da je na Sanaderov podsticaj Ježićevim firmama kao predsednik uprave HEP-a omogućio zajam od 15 miliona kuna.

Optužnica je podignuta posle jednoipogodišnje istrage, a Sanader je u istrazi negirao sve optužbe. Prema pisanju medija, navodno je u tom slučaju jedino Mravak priznao krivicu.

Na Županijskom sudu u Zagrebu u toku su dva suđenja bivšem premijeru za korupciju. U objedinjenom postupku mu se sudi za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje 3, 6 miliona kuna (oko 482.000 evra) provizije za kredit od Hypo banke dok je bio zamenik ministar spoljnih poslova sredinom 1990-tih.

Drugi postupak okrivljenom, za period kad je bio premijer, vodi se za navodno uzimanje 10 miliona evra mita od direktora MOL-a za prepuštanje toj mađarskoj naftnoj kompaniji upravljačkih prava u Ini iz koje je pritom trebalo da bude izdvojeno nerentabilino plinsko poslovanje.

Sanaderu je u toku suđenje i u jednoj od najvećih korupcijskih afera u Hrvatskoj, slučaju "Fimi-medija". Sanader je, prema optužnici, zajedno s više fizičkih i pravnih lica, optužen za izvlačenje oko 10 miliona evra iz državnih preduzeća i ministarstva preko privatne marketinške agencije Fimi-media. Novac je navodno korišćen za tzv. crni fond Hrvatske demokratske zajednice, koja je takođe, u svojstvu pravnog lica, optužena, a deo tog novca je završio kod Sanadera.

Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) nedavno je saopštila da Sanadera istražuje i zbog malverzacija oko prodaje jedne zagrebačke poslovne zgrade hrvatskoj vladi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track