Najnovije vesti

AKCIJA REZAČ, UKINUT PRITVOR: 11 uhapšenih odgovornih lica se brane se sa slobode
Foto: Printscreen

Rešenje Specijalnog suda

AKCIJA REZAČ, UKINUT PRITVOR: 11 uhapšenih odgovornih lica se brane se sa slobode

Crna Hronika
07:48h
Specijalni sud u Beogradu ukinuo je pritvor za 11 osoba uhapšenih u akciji policije "Rezač" krajem prošle godine, i oni će se u daljem toku postupka braniti sa slobode.

Pritvor je ukinut za petoro odgovornih lica u kompaniji "Dunav osiguranje". Sudija za prethodni postupak doneo je u utorak rešenje kojim je ukinuo pritvor prema Milenku Jezdimiroviću, Milici Dević, Rajku Tepavcu i Ljubodragu Markovića, jer su ispitani svi relevantni svedoci, rekla je portparol suda Tanja Koljenšić.

Iz istog razloga, kako je dodala, Stefanu Miskovskom pritvor je ukinut 22. januara. Pritvor im je, kako je dodala, određen zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će okrivljeni u slučaju boravka na slobodi ometati krivični postupak uticanjem na svedoke.

Protiv njih istragu vodi Tužžilašštvo za organizovani kriminal zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica. Prema navodima krivične prijave, sumnja se da su od januara 2010. do 15. decembra 2012. godine protivno odredbama Zakona o osiguranju i Pravilniku o uslovima i načinu deponovanja i ulaganja sredstava, uložili sredstva u kupovinu korporativnih obveznica, čiji su izdavaoci bile privatne kompanije.

To su, kako se dodaje, uradili bez instrumenata za obezbeđenje povraćaja uloženih sredstava. Na taj način su pribavili protivpravnu imovinsku korist drugim pravim licima i to „MB Pelikan" d.o.o Niš, „W.E.G. Tehnology" d.o.o Beograd, „Europolis 011" doo Beograd, „Vitro Group" d.o.o. Beograd i „Mega-projekt" a.d. Pancevo u ukupnom iznosu od 305.057.236,38 dinara, koja nisu vratila uložžena sredstva niti je bilo moguća njihova prinudna naplata.

Šestoro odgovornih iz "BD Agro" se brane sa slobode

Specijalni sud u Beogradu ukinuo je danas i pritvor prema pet osumnjičenih da su oštetili državu nezakonitom zamenom poljoprivrednog zemljišta "BD Agro" iz Dobanovaca, dok je jednom pritvor zamenjen jemstvom i kućnim pritvorom uz nošenje elektronske narukvice.

Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja Viseg suda u Beogradu doneo je 22. januara rešenje kojim je prema Lj.J, N.J, T.P, B.G. i Z.J. ukinut pritvor imajući u vidu da su saslušani relevantni svedoci čime su prestale da postoje osobite okolnosti koje su ukazivale da će okrivljeni boravkom na slobodi ometati postupak uticanjem na svedoke, rekla je portparol suda Tanja Koljenšić Tanjugu.

Ona je dodala da je rešenjem od 26. januara prema Đ.O. određeno je da se mera pritvora zamenjuje merom jemstva i merom zabrane napustanja stana uz elektronski nadzor. "Mera pritvora biće zamenjena nakon što sudu bude dostavljen dokaz o položenom jemstvu", precizirala Koljenšić.

Ova šestorka uhapšena je 26. decembra u akciji "Rezač", zbog sumnje da su oštetili državu za više od 930.000.000 dinara jer su 2008. godine do 26. marta 2010. godine izvršili nezakonitu zamenu poljoprivrednog zemljišta "BD Agro" iz Dobanovaca.

Tužilaštvo za organizovani kriminal nakon privođenja saopštilo je da se istraga vodi protiv Zorana Jeličića, Djura Obradovića, Ljubiše Jovanovića, Nikole Jakšića, Tomislava Pavlovića, Bobana Golubovića, Zorana Jovanovića i Dragana Tufegdžića. U pitanju su odgovorna lica iz Uprave za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije, kao i članovi stručne komisije za zamenu poljoprivrednog zemljišta, i odgovorna lica "BD Agro".

Oni se sumnjiče da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja i krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica. Prema navodima krivične prijave koja je objavljena nakon njihovog hapšenja, oni su od 14. avgusta 2008. godine do 26. marta 2010. godine nezakonito izvršili zamenu poljoprivrednog zemljišta PD "BD Agro" iz Dobanovaca. To zemljiše je po Ugovoru o zameni zemljišta sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede iz januara 2010. godine razmenjeno za drugo zemljište u vlasništvu Republike Srbije.

Međutim, PD "BG agro" je u zameni državi predao zemljište površine od 46 hektara koje je odlukama nadležnih organa bilo već vraćeno ranijim vlasnicima te je u postupku zamene Republika Srbija oštećena za iznos od više od 930.000.000 dinara.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...