(VIDEO) ONI SU UHAPŠENI PRI POKUŠAJU NAPADA NA DEČANE: Pogledajte kako su sprovedeni na saslušanje
Foto: Printscreen

Mesec dana pritvora

(VIDEO) ONI SU UHAPŠENI PRI POKUŠAJU NAPADA NA DEČANE: Pogledajte kako su sprovedeni na saslušanje

Crna Hronika -
Osnovni sud u Peći odredio je meru pritvora od 30 dana za četiri osobe koje su uhapšene u blizini manastira Visoki Dečani, potvrdila je danas za prištinske medije sutkinja prethodnog postupka Violeta Usaj Rogova.

Ona je navela da su oni osumnjičeni za posedovanje oružja bez dozvole, što je potvrdila i tužilac Osnovnog tužilaštva u Peći, Valjbona Hadjosaj.

Iznoseći obranu, osumnjičeni su priznali da su posedovali oružje, ali su kazali da su krenuli da kampuju u planinama Dečana.

Prilikom hapšenja u blizini manastira Visoki Dečani osumnjičeni su imali u automobilu kalašnjikov sa 20 metaka i jedan pištolj, navedeno je u odluci o sprovodjenju istrage.Osnovno tužilaštvo u Peći sumnja da je jedan od četvorice uhapšenih u subotu kod manastira Visoki Dečani borio u Siriji, dok je drugi uhapšeni pokušao da otputuje na Bliski istok ali je sprečen i vraćen na Kosovo.

Četvorica uhapšenih pojavili su se pred Osnovnim sudom u Peći, ali je proces protiv njih prekinut zbog završetka radnog vremena suda, u 16:00 časova. Dodaje se da tužilaštvo u Peći još nije pribavilo dokaze da su osumnjičeni želeli da izvrše teroristički napad, već se za sada terete za posedovanje oružja bez dozvole.

Iznoseći odbranu osumnjičeni su priznali da su posedovali oružje, ali su rekli da su krenuli da kampuju u planinama Dečana. Prilikom hapšenja u blizini manastira Visoki Dečani osumnjičeni A.Y, A.K, K.K i K.A, za koje se u medijima navodi da su pripadnici vehabijskog pokreta, imali su u automobilu kalašnjikov sa 20 metaka i jedan pištolj belgijske proizvodnje, navodi se u odluci o sprovođenju istrage.

Tužilac Valbona Disha- Haxhosaj je pred sudom izjavila da su ispunjeni svi uslovi da se njima odredi pritvor i ocenila da osumnjičeni mogu biti odgovorni i za oružani napad na kuću jednog Srbina u selu Berkovo, u opštini Klina na dan kada su uhapšeni.

Ovo navođenje tužioca je negirano od strane okrivljenih. Dalje je tužilac navela sumnje tužilaštva da je osumnjičeni A.Y. učetsvovao u ratu u Siriji, dok je drugi osumnjičeni A.K. sprečen u Istanbulu u pokušaju odlaska na ratište u Siriji. Sud u Peći očekuje da se u narednih 48 sati donese odluka da li će optuženi ostati u pritvoru ili će se braniti sa slobode.

(slobodnaevropa.org / Kallxo.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track