TUGA DO NEBA Ostali bez roditelja: Ko će sada da brine o Anastasiji i njenoj braći
Foto: Dragan Ilić

Lelek majke na sahrani sina i snaje u Rakitovu

TUGA DO NEBA Ostali bez roditelja: Ko će sada da brine o Anastasiji i njenoj braći

Crna Hronika -
Još nije odlučeno ko će se od preostale familije starati o troje nesrećnih mališana koje su za sobom ostavili Slaviša (30) i Marija (23), nastradali u saobraćajki kod Jagodine

JAGODINA - Deco moja, ne ostavljajte me, zašto idete? Šta ću ja sad sama kukavna, ko će da brine o siročićima, jaukala je juče Vlajinka Vasić iz Rakitova na sahrani sina Slaviše (30) i snaje Marije (23), koji su stradali u saobraćajnoj nesreći, dok su njihova deca Anastasija (4), Nenad (3) i Nemanja (2) preživeli.Tela nastradalih, posle obdukcije u jagodinskoj bolnici, dopremljena su u prepodnevnim satima kod kuće Slavišine majke Vlajinke u Rakitovu. Nekoliko stotina ljudi - prijatelja, rođaka iz okolnih sela i inostranstva - prisustvovalo je sahrani.Mir je narušavao vapaj očajne Vlajinke kad su kovčezi izneti i kolona krenula ka seoskom groblju.

Obe bake bolesne

- Kuda sada idete? Gde vas vode? Zašto me ostavljate? - zavapila je Vlajinka poslednji put kad su kovčege bračnog para spuštali u zajedničku raku.Rođaci su ostali nemi pred nesrećom koja ih je zadesila, ali su smogli snage da razmene reči o budućnosti troje siročadi. Deca su trenutno još u bolnicama i, prema izveštajima lekara, nalaze se van životne opasnosti.- Gorka sudbina ih očekuje kad izađu s lečenja. Baka Vlajinka je sirotinja i jedva sastavlja kraj s krajem. Pošto joj je suprug umro, sin i ćerka otišli trbuhom za kruhom, ostala je sama u nedovršenoj kući s okućnicom od oko pet ari i ništa više, bez socijalne i bilo kakve pomoći - pričaju rođaci.Porodica stradale Marije je imućnija i pomagala je nju i Slavišu, koji su bili bez posla, pa su preživljavali od njihove pomoći i povremenih poslova koje je Slaviša obavljao u Jagodini.- Međutim, Marijina maćeha Ružica Stevanović, iako voljna da pomogne, nemoćna je posle nedavnog šloga, a Marijin otac Zoran zaposlen je u seoskoj prodavnici i mora da brine o maloletnom sinu Marku - kaže zabrinuta rodbina.

Šta će biti s decom

Slaviši i Mariji je sve vreme pomagao njen deda Prvoslav.- Voleo sam Slavišu i Mariju i dao sam im stan u Jagodini, ali sada ih više nemam. Srce me boli za njih, ali sreća u nesreći je što su deca preživela - jedva je prozborio Prvoslav Petronijević Pive.Pomoć su ponudila rođena braća Vlajinkina, Radovan Stojković i Milovan Stojković. Oni su na privremenom radu u Švajcarskoj.- Najbitnija je odluka o sudbini dece. Zavisi kome će pripasti. Razgovarali smo s direktorkom Centra za socijalni rad i predložili da ih dodeli našoj sestri Vlajinki i da odrede osobu koja bi joj pomagala oko dece. Mi smo spremni da finansijski pomognemo - kaže brat Radovan.S Radovanom se slaže i mlađi brat Milovan.- Otkako sam čuo za tragediju, oka nisam sklopio. Teško mi je zbog Slaviše i Marije, ali bi mi još teže palo da Vlajinki oduzmu decu. Mi smo joj i do sada pomagali i spremni smo da finansijski obezbedimo decu - kaže Milovan.

Centar za socijalni radVIDEĆEMO KOME ĆE DECA PRIPASTIAnastasija, Nemanja i Nenad biće zbrinuti po proceni naših stručnih službi koje su već angažovane za ovaj slučaj. Činjenica je da su obe porodice korisnici socijalne pomoći. Imajući to u vidu, biće doneta odluka kome i pod kojim uslovima dodeliti decu - rekla je Biserka Jakovljević, direktorka Centra za socijalni rad u Jagodini.

Ljuti zbog obdukcijeMARIJI SU UZELI ORGANEVlajinkina braća Radovan i Milovan negodovala su zbog obdukcije Slaviše i Marije. Kažu da u Švajcarskoj to ne bi smelo da se radi bez saglasnosti porodice.- Ljuti smo što su im pojedini delovi tela odsečeni i izražavamo sumnju da to nije učinjeno zbog uzimanja organa - kažu Vlajinkina braća.- Obdukcija je izvršena po nalogu tužioca, zakon se razlikuje od pravila koja se primenjuju u inostranstvu - kažu u tužilaštvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track