APELACIONI: Panajotoviću tri i po godine robije za iznudu i ilegalno oružje
Foto: Shutterstock

Pravosnažna presuda

APELACIONI: Panajotoviću tri i po godine robije za iznudu i ilegalno oružje

Crna Hronika -
BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na tri i po godine zatvora ultimatfajtera i vlasnik agencije za obezbeđenje Dušana Panajotovića (37) zbog iznude 50.000 evra i nedozvoljenog noššenja pišštolja i držžanja 75 metaka, objavljeno je danas na sajtu tog suda.

Tom odlukom je potvrđena drugostepena odluka Apelacionog suda iz juna ove godine kojom je preinačena prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu iz 2013. kojom je bio oslobođen optužbi za iznudu i osuđen na šest meseci zatvora zbog nedozvoljenog nošenja pištolja.

Panajotović je inače, početkom decembra 2015. uhapšen zbog sumnje da je pokušao da ubije Sanjina Štilića (24) u martu prošle godine, pucajući mu u stomak ispred beogradskog kluba ''Tilt''.

Na teret mu se stavlja krivično delo ubistvo u pokušaju, a istragu protiv njega sprovodi Više javno tužilastvo u Beogradu.

U slučaju iznude, Panajotovićevi saradnici su takođe osuđeni za iznudu - Dejan Vučinić na četiri godine i dva meseca zatvora, a Dragan Mirković osuđen na tri godine zatvora, a svi su oslobođeni optužbi za otmicu.

Panajotović, Vučinić i Mirković su osuđeni jer su, kako se navodi u presudi, 21. maja 2010. u Panajotovićevom kafeu u Beogradu silom i pretnjom ubistvom i teškim telesnim povredama od V. P. pokuššali da iznude 50.000 evra.

Apelacioni sud u svojoj odluci napominje da je, za razliku od javnog tužžioca, radnje okrivljenih pravno kvalifikovao kao krivično delo iznuda koje je ostalo u pokušaju s obzirom na to da oštećeni nesporno nije isplatio bilo kakav novac.

Pri tome, i Apelacioni sud je imao u vidu da su oštećenog u određenom vremenskom periodu u kancelariji Vučinića zadržali okrivljen i NN lica, ali i da je on ubrzo pušten i to bez isplate novca koji je od njega iznuđivan.

To prema stavu Apelacionog suda zadržavanje ošštećenog u konkretnom slučaju predstavlja deo prinude usmerene u cilju njegovog zastraššivanja radi donoššenja novca, a ne radi njegovog liššenja slobode do donošenja novca koji mu je tražžen. Zbog toga smatra da je u ovom slučaju izvršeno krivično delo iznude i to kvalifikovanog oblika s obzirom na iznos imovinske koristi koji su okrivljeni pokuššali da iznude.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track