APELACIONI DONEO ODLUKU: Pravosnažno odbijeno vraćanje jemstva Miškoviću
Foto: Dado Djilas

Odbijena žalba branioca

APELACIONI DONEO ODLUKU: Pravosnažno odbijeno vraćanje jemstva Miškoviću

Crna Hronika -
BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je odbio zahtev odbrane vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića za vraćanje jemstva od 12 miliona evra jer i dalje stoje razlozi zbog kojih mu je mera jemstva određena, kao i jer je taj zahtev proistekao iz pogrešnog tumačenja odluka Ustavnog suda.

Tom odlukom, odbijena je žalba Miškovićevog branioca i potvrđeno je rešenje Specijalnog suda u Beogradu od 17. februara kojim je kao neosnovan odbijen zahtev za vraćanje jemstva, izjavila je danas portparol Apelacionog suda Mirjana Piljić.

Miškovićeva odbrana je krajem januara tražila vraćanje jemstva pozivajući se na odluke Ustavnog suda kojima je utvrđeno da je rešenjima o produženju pritvora Miškoviću povređeno pravo na ograničeno trajanje pritvora, tvrdeći da iz toga proističe nezakonitost i neosnovanost pritvora pa samim tim i mere jemstva.

Po nalaženju Apelacionog suda, prvostepeni sud je pravilno zaključio da i dalje stoje zakonski razlozi koji opravdavaju egzistenciju jemstva, kao jedne od mera za obezbeđenje prisustva okrivljenog za nesmetano vođenje postupka, ukazala je ona.

Okolnost koju navodi branilac okrivljenog u zahtevu - da iz neustvane i nezakonite odluke o pritvoru ne može proisteći zakonita odluka o jemstvu kojom se zamenjuje pritvor, je prema stavu Višeg i Apelacionog suda proistekla iz pogrešnog tumačenja odluka Ustavnog suda od 21. januara i 3. oktobra 2013. godine.

Tim odlukama Ustavni sud je konstatovano da je povređeno pravo podnosioca ustavne žalbe na ograničeno trajanje privora, a ne kako to branilac tvrdi , zakonistost odnosno osnovanost pritvora, ukazala je Piljić.

"Kako osnovanost odnosno zakonitost rešenja o produženju pritvora, koja je bila predmet razmatranja Ustavnog suda u ovom slučaju, ničim nije dovedena u pitanje, to je i zamena mere pritvora - blažnom merom jemstvom, u konkretnom slučaju u potpusnosti saglasna sa zakonom", navela je portparolka Apelacionog suda.

Mišković je u pritvoru bio sedam meseci, posle čega je uz jemstvo od 12 miliona evra u gotovini pušten da se brani sa slobode, ali uz meru oduzimanja pasoša koja je i dalje na snazi.

Jemstvo se određuje umesto pritvora kao mera obezbeđenja da okrviljeni neće pobeći, odnosno da će se do kraja sudskog postupka odazivati pozivima suda, i po pravilu se vraća okrivljenom tek po pravosnažnom okončanju postupka.

Vlasnik Delta holdinga je optužen za oštećenje putarskih preduzeća i utaju poreza. Suđenje mu je razdvojeno od postupka protiv ostalih optuženih krajem prošle godine zbog problema sa zdravljem. Sud će u postupku protiv ostalih optuženih, 25. marta izreći prvostepenu presudu, a Miškoviću će suđenje biti nastavljeno nakon oporavka od zdravstvenih tegoba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track