OSUMNJIČENI ZA RASTURANJE LAŽNIH DOLARA: Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo optužnicu
Foto: Carina

Koristili novčanicu od 100 dolara

OSUMNJIČENI ZA RASTURANJE LAŽNIH DOLARA: Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo optužnicu

Crna Hronika -
BEOGRAD - Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv sedmorice pripadnika kriminalne grupe koji se sumnjiče da su falsifikovali i distribuirali lažne dolare po Srbiji u apoenima od 100 dolara, saospsteno je danas iz tužilaštva.

Optužnica je 3. marta podignuta protiv Zorana Radojčina, Ljubomira Mrkajića kao organizatora grupe, kao i protiv Ivana Dajića, Branislava Savića, Dejana Ćulima, Zorana Nikolića i Gorana Nikolića, napominje se u saospstenju.

Oni se terete da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz i falsifikovanje novca. Specijalni sud je Radojčinu, Dajiću, Saviću, Ćulimu i obojici Nikolića produžio pritvor, dok je u odnosu na Mrkajića, koji se nalazi u bekstvu raspisana poternica.

U odnosu na Mrkaljića Tužilaštvo je predložilo suđenje u odsustvu.

U optužnici se navodi da je Radojčin od 1. marta 2013. godine do novembra 2015. godine u Zrenjaninu i Bačkom Jarku pravio lažan novac u apoenima od 100 američkih dolara u količini od najmanje 4.645 lažnih novčanica u iznosu od 464.500 američkih dolara, što u dinarskoj protivvrednosti iznosi oko 38.073.258,40 dinara.

Prema navodima optužnice, pripadanici organizovane kriminalne grupe su od organizatora organizovane kriminalne grupe preuzimali lažni novac i vršili njegovu distribuciju, odnosno stavljali ga u opticaj u Srbiji, Mađarskoj, Češkoj i drugim državama Evropske Unije.

Na taj način su sticali dobit od 30 do 32 odsto nominalne vrednosti lažnog novca. Optužnicu treba da potvrdi sud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja