POTERNICA: Šumadinac optužen za terorizam i vrbovanje za Islamsku državu!
Foto: Profimedia

Tužilaštvo za organizovani kriminal protiv džihadista

POTERNICA: Šumadinac optužen za terorizam i vrbovanje za Islamsku državu!

Crna Hronika -
Goran Pavlović zvani Abdulah, rodom iz Bosuta kod Aranđelovca, tereti se da je skupljao novac za ID i regrutovao ratnike za Siriju i ostala ratišta po svetu. Pavlović u bekstvu, već duže vreme se bori na strani ekstremista u Siriji

BEOGRAD - Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Gorana Pavlovića zvanog Abdulah iz Beograda i Rejhana Plojovića zvanog Bato iz Novog Pazara. Oni se sumnjiče da su se u Srbiji i više drugih zemalja udružili s još nekoliko osoba zbog terorizma, kao i da su vrbovali ljude i obučavali za teroristička dela i finansirali terorizam.Abdulah iz srca SrbijePavlović, koji je rodom iz Bosute kod Aranđelovca, i Rejhan Plojović terete se da su se povezali s Abidom Podbićaninom, Seadom Plojovićem, Tefikom Mujovićem, Izudinom Crnovršaninom i Feratom Kasumovićem, protiv kojih je podignuta optužnica pre dve godine.

- Pavlović i Plojović se terete da su preko Abida Podbićanina i Tefika Mujovića 2013. uspostavili vezu s organizacijama koje su proglašene za terorističke organizacije - Islamska država Iraka i Levanta i Front Al Nusra, koje izvode terorističke akcije na teritoriji nekoliko država radi nasilnog stvaranja buduće globalne islamske države, tzv. kalifata - navodi tužilaštvo.Oni su optuženi da su u Srbiji, zemljama u regionu i zapadnoj Evropi prikupljali novčana sredstva i finansirali odlazak nekoliko građana Srbije, koje su prethodno vrbovali, najpre u kampove za terorističku obuku u Siriji, a potom na ratište.- Prema dokazima prikupljenim tokom istrage, Pavlović i Rejhan Plojović su se u drugoj polovini 2013. u Siriji pridružili IS i Frontu Al Nusra - saopšteno je iz tužilaštva.Okrivljeni se nalaze u bekstvu. U optužnici je predloženo spajanje postupka s postupkom koji se, po optužnici tužilaštva u Beogradu, već vodi protiv Podbićanina, Plojovića, Mujovića, Crnovršanina i Kasumovića.Ćerku udao za ratnika IDKurir je ranije pisao da je Pavlović sa suprugom Mirjanom i zetom Samirom Cicvarom, inače borcem IS, regrutovao Srbe za rat u Siriji.- Oni su lobirali po Novom Pazaru, Nišu, Leskovcu i Beogradu. Postoji posebna tarifa za posrednika ukoliko uspe da nekog iz pravoslavne vere preobrati u islam - naveo je izvor Kurira iz bezbednosnih struktura. Analitičar Aleksandar Radić podržava optužnicu.- To je jedino što je u ovom trenutku svrsishodno. Njega treba učiniti prepoznatljivim kako bi se zaštitila većina. Kod ekstremizma je bolje otići korak dalje nego biti pasivan - smatra Radić.

KO JE PAVLOVIĆ Od poručnika naše vojske do ratnika IDI ŽENA I ĆERKA MU ISLAMISTI!Goran Pavlović, koji je pre dve godine prvi otišao za Siriju, bio je zaposlen u Vojnotehničkom institutu do 1995.- Imao je poručnika, ali je napustio vojsku i počeo da radi kao carinik. Ubrzo je dao otkaz i počeo da vozi taksi u Beogradu, ali ni tu se nije dugo zadržao. On je u islam prešao 2002. Klanjao se u beogradskoj džamiji, proučavao je Kuran, išao u Meku. Sa ženom Mirjanom (na slici) i ćerkom Nevenom jedno vreme živeo je u Gornjoj Maoči u Bosni, centru vehabijskog pokreta. Ćerku je, dok je još bila maloletna, udao za Samira Cicvaru, koji se dovodio u vezu s napadom na američku ambasadu u Sarajevu, za koji je osumnjičen vehabija Mevlid Jašarević, kao i Pavlović. Nevena je dvoje dece ostavila u Bosni i bori se u prvim redovima u Siriji. Osim Mirjane, Pavlović ima i suprugu A. H. - kaže izvor Kurira.

Tomislav, otac ekstremisteNE MOGU PROTIV SINATomislav Pavlović, Goranov otac, pre nekoliko godina rekao je da ne zna gde mu je sin.- Gde je da je i šta god da je, on je moj sin. I nikada ne mogu da budem protiv svog deteta. Poslednji put je bio ovde 2013. I snaja Mirjana, i moja Nena, unuka ljubimica. Neku godinu pre nego što je rešio da postane musliman majka mu je preminula. Mene nije ni pokušavao da vrbuje. Zna da sam ja oduvek verovao samo u Tita, partiju i omladinsku radnu akciju - ispričao je Pavlović.Kako saznajemo, Tomislav je zbog bolesti prebačen u starački dom, dok Goranov mlađi brat radi u Beogradu.

Grafit na Kosovu„ISIS DOLAZI“ NA CRKVI U PRIŠTINIVojnici italijanskog Kfora uočili su grafit „ISIS dolazi“ na zidu Crkve Svetog Nikole u Prištini nekoliko dana pre dvanaestogodišnjice pogroma Srba, kad je ova crkva spaljena.- Najgore od svega jeste to što je ispisan priziv terorističkoj organizaciji protiv koje se bori gotovo pola sveta. Možda se sve ovo poklopilo i sa žalosnim dešavanjima od pre 12 godina, kad je ova crkva, kao i mnogi drugi manastiri, zapaljena i uništena - kaže prištinski paroh Darko Marinković.

Za šta se terete Pavlović i PlojovićZA ŠTA SE TERETE PAVLOVIĆ I GRUPA EKSTREMISTA- uspostavili vezu s terorističkim organizacijama- lobirali i prikupljali novčana sredstva za finansiranje Islamske države- vrbovali i regrutovali građane Srbije i okolnih zemalja- finansirali odlazak kandidata na obuku i odlazak na ratišta- ratovali na strani terorista

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track