ZATOČENA U SHEVENINGENU: Florans Artman u izolaciji i pod stalnim nadzorom
Foto: Anadolija

Uoči presude Karadžiću

ZATOČENA U SHEVENINGENU: Florans Artman u izolaciji i pod stalnim nadzorom

Crna Hronika -
HAG - Bivša portparolka Haškog tribunala Florans Artman, koja je u četvrtak uhapšena u Hagu uoči izricanja presude Radovanu Karadžiću, nalazi se u izolaciji i pod stalnim nadzorom u pritvorskoj jedinici UN.

Ona je na Fejsbuku koji je postavljen u njeno ime navela da ju je uhapsila policija UN, iako nema nadležnost za to, nakon čega je odvedena u Sheveningen i to u pritvorsku jedinicu UN u kojoj su, kako kaže, smešteni ratni zločinci, preneo je N1.

Njen branilac Ženel Metro je, kako prenosi haška agencija Sense, potvrdio da je upravnik naložio izolaciju i neprekidni nadzor osuđene, što podrazumeva da se svetlo u njenoj ćeliji ne gasi ni tokom noći. Naredba o takvom tretmanu, kako navodi, izdata je usmeno, bez pisanog traga i bez obrazloženja zašto je sve to neophodno, kao i bez saslušanja osuđene ili njenog branioca. Prema rečima advokata, on trenutno nema kome da se žali pošto je uprava pritvora na uskršnjim praznicima.

Artmanova je u zatvorskoj odeći, bez telefona i Interneta, a komunikacija joj je ograničena. Na Fejsbuku, koji prenosi N1, piše i da je Artmanova uhapšena kao novinarka, a ne kao bivša portparolka Tribunala, kao i da joj je suđeno kao novinarki. "Štaviše, u njenom slučaju koji je pokrenut bez valjanog pravnog osnova, Tribunal je u isto vreme bio i tužilac i sudija", dodaje se u postu, a prenosi N1.

Advokat Florans Artman, bivše portparolke Haškog tribunala, pozvao je da ona odmah bude puštena na slobodu, a francuski filozof Bernar-Anri Levi nazvao je njeno hapšenje u Hagu izvrtanjem svih vrednosti.

Artman, koja je u četvrtak došla na Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) kako bi čula izricanje presude Radovanu Karadžiću, privedena je pošto ju je Tribunal ranije optužio za nepoštovanje suda jer je u svojoj knjizi "Mir i kazna" objavila tajne podatke iz procesa Slobodanu Miloševiću.

"Tražimo odgovorne da odmah prekinu taj pritvor", rekao je advokat Vilijam Burdon. Florans Artman, bivša novinarka "Monda" i portparolka bivše haške tužiteljke Karle del Ponte, osuđena je 2009. prvostepeno, a 2011. pravosnažno za nepoštovanje suda.

Kaznu od 7.000 eura odbila je da plati. Tribunal je potom novčanu kaznu zamenio zatvorskom u trajanju od sedam dana, ali francuske vlasti nisu htele da je predaju Tribunalu."Tražimo od odgovornih da odmah prekinu taj pritvor", rekao je advokat i hapšenje nazvao "arhaičnim" potezom kojem "nema mesta u pravosuđu koje bi trebalo da poštuje najbolje međunarodne standarde".

Francuski filozof Bernar-Anri Levi nazvao je hapšenje Florans Artman "apsurdnim, skandaloznim i bez ozbiljne pravne osnove"."Osuditi u istom danu zločinca i onoga koji je na zločinca upozorio... to znači izvrnuti sve vrednosti, pobrkati krvnika s onima koji su se protiv njih borili", poručio je on.Levi je podržavao bombardovanje SRJ 1999. godine, a kasnije i intervenciju međunarodne koalicije na čelu sa SAD u Iraku pokrenute zbog do sada nedokazanih tvrdnji da irački režim Sadama Huseina poseduje oružje za masovno uništenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track