APELACIONI SUD POTVRDIO: Ruski biznismen oslobođen za optužbe u vezi Luke Dunav
Foto: Nebojša Mandić

Nedostatak dokaza

APELACIONI SUD POTVRDIO: Ruski biznismen oslobođen za optužbe u vezi Luke Dunav

Crna Hronika -
Presudom Apelacionog suda potvrđena je prvostepena odluka kojom je Raskazov prošlog septembra oslobođen od optužbe da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu je zbog nedostatka dokaza pravosnažno oslobodio ruskog biznismena Alekseja Raskazova (55) optužbi da je zloupotrebom položaja sebi i preduzeću Luka Dunav pribavio imovinsku korist od preko 104 miliona dinara (milion evra).

Međi su ranije preneli da je Raskazov bio suvlasnik nekoliko velikih preduzeća, kao što su „Karneks“ „Stari grad“ i „Luka Dunav“. Nakon raskida saradnje sa ruskim bankarskim tajkunom Aleksandrom Smolenskim 2000. napustio je Rusiju, nakon što je pristao da na arbitraži u Londonu svedoči u korist Evropske banke za obnovu i razvoj, koja je od jedne od Smolenskovih banaka potraživala 34 miliona dolara, preneli su mediji.

Presudom Apelacionog suda, koja je objavljena na njegovom sajtu, potvrđena je prvostepena odluka kojom je Raskazov prošlog septembra oslobođen od optužbe da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Raskazov je bio optužen da je 17. novembra 2006. godine u Beogradu kao direktor „Sout-East Securiteš", bez odluke Upravnog odbora „Midland resources holding", koje je osnivač preduzeća kojeg je bio direktor, sklopio ugovor da preduzeću u njegovom vlasništvu „Steelport Corp" sa Britanskih Devičanskih Ostrva preda 12.044 akcija preduzeća „Luka Dunav" iz Beograda.

Te akcije su tada vredele 104.640. 319 dinara i Raskazov je tako postao vlasnik "Luke Dunav", sumnjalo je tužilaštvo.

Apelacioni sud u svom obrazloženju presude da nije dokazano da je Raskazovu za zaključenje pomenutog ugovora o prenosu udela bila prethodno potrebna odluka Upravnog odbora, kao ni specijalno punomoćje.

Sud ukazuje da su i pre ovog događaja okrivljeni i direktor predstavništva vršili ovakve promene i na osnovu generalnog punomoćja i da nije bilo problema kada su vršili prenos udela u drugim firmama preko takvog punomoćja, odnosno da je takva bila praksa poslovanja 'Midland resources holding"', navodi se u obraloženju suda.

Takođe nema dokaza da je Raskazov pribavio protivpravnu imovinsku korist.

"Ovo s toga što akcije nisu bile uključene na Beogradsku berzu do 19. januara 2007. godine, a u periodu od 19. januara do 6. marta 2007. godine nisu iznošene na trgovanje na Beogradskoj berzi, niti je vršena prodaja tih akcija, te je izostala i posledica krivičnog dela koje je okrivljenom stavljeno na teret", napomenuo je Apelacioni sud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track