ZLOUPOTREBA U ELEKTROKOSMETU: Mesec dana pritvora za osumnjičene privedene u akciji Skener 2
Foto: Shutterstock

Viši sud

ZLOUPOTREBA U ELEKTROKOSMETU: Mesec dana pritvora za osumnjičene privedene u akciji Skener 2

Crna Hronika -

BEOGRAD - Viši sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana za pet osumnjičenih koji su u petak uhapšeni u akciji "skener 2", zbog sumnje da su zlupotrebama oštetili javno preduzeće ''Elektrokosmet" za više miliona dinara.

Sudija za prethodni postupak doneo je 17. aprila rešenje kojim je protiv pet okrivljenih odredio pritvor zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će okrivljeni u slučaju boravka na slobodi ometati postupak uticanjem na svedoke, rekla je danas Tanjugu portparol suda Tanja Koljenšić.

Pritvor je određen za Z. Đ. (66), Lj.B. (67), P. M. (56), B. R. (49) i R. V.(67). Oni su uhapšeni po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Sumnja se da su Z. Đ, kao odgovorno lice ''Elektrokosmetu", Lj. B, kao odgovorno lice komisije za javnu nabavku i P.M, odgovorno lice ''Agropepito" i SGR ''Bilding" od marta do aprila 2013. godine suprotno Zakonu o javnim nabavkama, zaključili Ugovor o javnoj nabavci 400 električnih brojila sa preduzećem ''Moment plus".

Ugovorena je cena od 8.350 dinara po komadu što ukupno iznosi 3.340.000 dinara, iako je tržišna vrednost po komadu 3.230,00 dinara, tako da su osumnjičeni, preduzeću ''Moment plus" iz Gračanice pribavili 2.048.000 dinara protivpravne koristi, na štetu "Elektrokosmeta", saopštila je policija nakon njihovog hapšenja.

Takođe se sumnja da je Z. Đ. od marta 2013. do oktobra 2014. godine bez sprovođenja postupka javnih nabavki, avansno uplatio 14.042.240 dinara na račun preduzeća ''OB-Videoelektro" iz Beograda čije je odgovorno lice B.R.

Na taj način, osumnjičeni je nabavio robu u iznosu od 9.619.847,26 dinara, iako je to tržišna vrednost isporučene robe, te je ostvarena razlika u ceni u iznosu od 4.422.438,85 dinara, čime je pribavio korist preduzeću ''OB-Videoelektro", na štetu javnog preduzeća ''Elektrokosmet'', navela je policija.

U saopštenju je takođe navedeno da se sumnja da je Z.Đ, u saizvršilaštvu sa odgovornim licem u JP ''Elektrokosmet" R. V, naložio plaćanje troškova prevoza energetskog transformatora na relaciji Kosovska Mitrovica - Skoplje, za preduzeće „Marija Komerc" iz Donje Gušterice, a račun je ispostavljen „Elektrokosmetu

Račun koji je zaveden u knjigu ulaznih faktura i plaćen, nije parafiran od strane rukovodilaca tehničkih službi u pomenutom preduzeću, a usluga je izvršena. Time je pribavljena korist preduzeću ''Marija Komerc'' u iznosu od 360.000 dinara, na štetu preduzeća JP ''Elektrokosmet", navela je policija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track