KURIR SAZNAJE: Nova istraga protiv organizatora saobraćajne mafije
Foto: Zorana Jevtić

Maratonsko suđenje za prevare na putevima

KURIR SAZNAJE: Nova istraga protiv organizatora saobraćajne mafije

Crna Hronika -

Apelacioni sud ukinuo je rešenje Specijalnog suda kojim je odbačena optužnica zbog navodno lošeg zdravstvenog stanja Zorana Stanojevića koji se tereti da je organizator saobraćajne mafije, saznaje Kurir.

Odlukom Apelacionog suda naloženo je da se njegovo zdravstveno stanje ponovo proceni i utvrdi da li je sposoban da prati suđenje.

Prema nezvaničnim saznanjima Kurira protiv Stanojevića je pokrenuta i nova istraga pred Specijalnim sudom zbog još 20 prevara koje nisu bile obuhvaćene prvobitnom optužnicom. Posebno je interesantno da je sudsko veće Specijalnog suda odbacilo i optužnicu protiv Stanojevića istog dana kada je drugo veće istog suda odbilo predlog da mu se odredi pritvor. To je tražio tužilac za organizovani kriminal jer je navodno „nesposoban da prisustvuje suđenju dok za to vreme uredno učestvuje u postupcima pre građevinskom inspekcijom“.

Stanojevićevo zdravstveno stanje je od početka suđenja veštačeno nekolicinu puta, a veštaci sa VMA su poslednjim pregledom utvrdili da nesposoban za suđenje zbog bolesti iz 2002. godine.Zbog svega toga Apelacioni sud je naložio Specijalnom da ponovo proceni Stanojevićevu zdravstvenu sposobnost na osnovu tvrdnji tužilaštva da zloupotrebljava svoja procesna prava i namerno izbegava suđenja. Naime, Specijalni sud je 31. marta odbacio optužnicu protiv Stanojevića, kojom se tereti za zločinačko udruživanje, 23 krivična dela prevare i 33 krivična dela davanja mita.Tu odluku Specijalni sud je zasnovao na nalazilma veštaka VMA od prošle godine kojima je utvrđeno da je Stanojević zbog teške i trajne bolesti sprečen da učestvuje u krivičnom postupku, kao i da nije poslovno sposoban. Dan ranije Tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo je predlog, u koji je Kurir imao uvid, da se Stanojeviću odredi pritvor, a kao dokaz je priložena dokumentacija MUP-a, UKP, i SBPOK-a koja se odnosi na postupak izgradnje objekata u Beogradu i Obrenovcu čiji je vlasnik upravo Zoran Stanojević.- Time je prema mišljenju tužilaštva doveden u sumnju nalaz veštaka sa VMA da nije u mogućnosti da prati suđenja – piše u doklumentu.Zbog toga je Apelacioni sud naredio Specijalnom da u ponovnom postupku odlučivanja, najpre usaglasi nalaz i mišljenje dve komisije veštaka, i da po potrebi odredi novo veštačenje procesne sposobnosti Stanojevića. U ponovljenom postupku prvostepenom sudu je naređeno da odredi novo veštačenje zdravstvenog Stanojevićevog stanja da prati suđenje.Specijalni sud u Beogradu osudio je prošle godine nakon ponovljenog suđenja 20 članova "saobraćajne mafije" na zatvorske kazne od pet meseci do sedam i po godina, jer su prema novima optužnice prevarili osiguravajuća društva, tako što su angažovali policajce koji su za mito od 500 do 1.000 evra sačinjavali falsifikovane zapisnike o uviđaju sa izmišljenih nesreća.

Sud je osuđenima naložio da osiguravajućim društvima među kojima su i "Dunav osiguranje", "Delta osiguranje", "Viner štediša", vrate višemilionske iznose za koje su ih oštetili. Aprila 2015. postupak protiv njega je razdvojen u odnosu na ostale učesnike suđenja. Presudom iz 2009. Zoran Stanojević bio je osuđen na osam i po godina zatvora.

Grupa je uhapšena u junu 2006. godine, a optužnica je podignuta decembra iste godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track