ŠVERC MIGRANATA IZ SRBIJE U MAĐARSKU: Četvoro osuđeno na zatvorske kazne
Foto: Shutterstock

Apealcioni sud

ŠVERC MIGRANATA IZ SRBIJE U MAĐARSKU: Četvoro osuđeno na zatvorske kazne

Crna Hronika -

BEOGRAD - Četiri osobe su pravosnažno osuđene na kazne od tri do šest godina zatvora zbog krijumčarenja migranata iz Srbije u Mađarsku.

Apelacioni sud je presudu izrekao četvoro okrivljenih za krivična dela iz 2013. godine, kada su krijumčarili migrante sa područja Kosova i Metohije, Sirije i drugih afro-azijskih zemalja.

Oni su stekli korist od oko 72.000 evra, jer su po migrantu uzimali naknadu od 2.500 hiljada evra, objavljeno je na sajtu tog suda.

Sumnja se da su tako prebacili 18 državljana Srbije mahom Albanaca sa područja KIM, devet državaljana Sirije i dva lica čije državljanstvo nije utvrđeno.

Istom odlukom, kojom su odbijene sve žalbe i potvrđena pravostepena presuda, od optuženih je naloženo oduzimanje imovinske koristi pribavljene izvršnjem krivičnog dela.

Kao organizator ove kriminalne grupe Dragan Čeleketić je osuđen na šest godina i tri meseca zatvora, a kaznu mu je uračunata i ranije izrečena pravnosnažna kazna, navodi se u odluci suda.

Marijana Hromček i Timea Conka su osuđene na po tri godine zatvora, a Dobreva Sebadin na tri godine i dva meseca.

Od Čelekića je kao imovinska korist oduzeto 6.000, od Marijane Hromček 400 evra i od Timea Conke i Sebadina Dobreva po 300 evra.

Ranije su u tom slučaju osuđeni Beki Fazli, Mirjan Isakov, Radovan Berar, Željko Dimović, Igor Pejaković i Nebojša Mladenović.

Čeleketić je kako se navodi u presudi, organizovao kriminalnu grupu koja se bavila prebacivanjem migranata preko srpsko-mađarske granice, radi sticanja finansijske koristi.

On se, prema optužnici, dogovarao sa licima iz Subotice ili KIM za ilegalno prebacivanje migranata preko državne granice sa Mađarskom radi njihovog daljeg odlaska ka zemljama EU, a za te usluge naplaćivan je iznos do 2.500 evra po jednom migrantu.

Čeleketić za sebe uzimao od 300 do 1.000 evra u zavisnosti od trase kretanja migranata, a ostalim novcem plaćani su troškovi prebacivanja migranata i nakande članovima grupe.

Pripadnici grupe su ilegalne migrante sa područja Preševa ili Bujanovca vozili do Subotice, gde su ih skrivali na više lokacija do ilegalnog prebacivanja.

Ranije je sapšteno da je prebacivanje stranih državljana rađeno je noću, peške, zelenim pojasom granice Srbije i Mađarske, u rejonu mesta "Makova sedmica" na području Srbije i mesta Aštokhalom u Mađarskoj.

Sumnja se da su tako prebacili 18 državljana Srbije mahom Albanaca sa područja KIM, devet državaljana Sirije i dva lica čije državljanstvo nije utvrđeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track