HIČKOKOV HOROR U ZEMUNU: Vrane kljucale mladića u glavu!
Foto: Shutterstock

Jato besnih ptica obrušilo se juče na građane u Zemunu

HIČKOKOV HOROR U ZEMUNU: Vrane kljucale mladića u glavu!

Crna Hronika -

OPASNOST! Ptice prete da napadnu i iskopaju oči mališanima iz obližnjeg obdaništa „Čarolija“

BEOGRAD - Jato vrana juče je napalo četiri građana u Zemunu, a među žrtvama je i dvoje zaposlenih iz vrtića „Čarolija“.Jedan od povređenih je Steva Šajn (31), koji je za Kurir ispričao da su mu vrane kljucale i izgrebale glavu i da je bilo kao u Hičkokovom filmu „Ptice“.

- Napale su me u dva navrata dok sam iznosio ambalažu od mleka iz vrtića. Išao sam do kontejnera kad su počele da grakću i lete iznad moje glave - objašnjava Šajn i dodaje da bi taj napad mogao da opiše kao nešto najstrašnije što je doživeo.Prema njegovim rečima, prvi napad dogodio se oko 5 sati ujutro.- Čuo sam da grakću, a zatim sam osetio tup udarac u glavu. Pomislio sam da je pala grana s drveta, međutim, ugledao sam dve vrane kako se zaleću na mene. Bio sam prestravljen, od šoka nisam uspeo ni da se odbranim. Pognuo sam glavu i požurio ka vrtiću - kaže Steva i dodaje da su ga vrane pratile sve do ulaza.Žrtva kaže da je ponovo izašao oko 10 sati, ali da je ovog puta napad bio još strašniji.- Imao sam kapu na glavi, a one su me ponovo sačekale kod kontejnera i opet napale. Nisam znao šta drugo da radim nego da pozovem pomoć, ali niko nije izašao - kaže Steva i objašnjava kako su mu vrane oborile kapu, a da ga je onda jedna ujela u glavu, dok ga je druga ogrebala kandžama.- Srećom, bio sam okrenut leđima, inače bi mi oči iskopale - opisuje jezive detalje nesrećan čovek i objašnjava kako je sve vreme zapomagao i bežao ka vrtiću.Kako Steva navodi, u pomoć mu je pritekla jedino radnica vrtića, ali su vrane i nju napale.- Kad sam uspeo da stignem do vrtića, izašla je koleginica. Srećom, ona je imala dužu kosu, pa njene povrede, koliko sam mogao da razumem, nisu bile velike - kaže Steva.Prema njegovim rečima, on i njegova koleginica nisu bili jedini koje su pobesnele vrane napale juču ujutru.Na meti vrana bila je i još jedna žena, kao i čovek koji se nalazio u obližnjem restoranu.

Reč ornitologa ŠTITE PTIĆE KOJI UČE DA LETEDa vrane napadaju ljude po ulicama, parkovima i šetalištima nije neuobičajena pojava. Prema rečima stručnjaka, ptice na taj način štite svoje mlade, i ta pojava traje nekoliko nedelja.- Ovo je period kad mladi pokušavaju prve letove i dešava se da izlete iz gnezda pre nego što su spremne za let i padnu na asfalt ili u žbunje. Ptice su svesne prolaznika koje pokušavaju da zaplaše kako bi zaštitili mlade - kaže Dragan Simić iz Lige za ornitološku akciju Srbije i savetuje ljude da se zaštite kapom ili šeširom kad prolaze pored mesta za koje znaju da ima vrana.Goran Sekulić, ornitolog Zavoda za zaštitu prirode Srbije, poručuje da bi sugrađani, ukoliko dođe do povreda prilikom napada vrana, trebalo da označe to mesto kako bi upozorili i ostale prolaznike na ovu pojavu.Marko Tucakov, biolog iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica, smatra da bi ovaj problem trebalo rešavati na nivou grada kako bi se sprečili česti napadi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track