TUŽILAŠTVO TRAŽI 12 GODINA ROBIJE: Sud Miškoviću 20. juna izriče presudu
Foto: Marina Lopičić

Malverzacije sa putarskim preduzećima

TUŽILAŠTVO TRAŽI 12 GODINA ROBIJE: Sud Miškoviću 20. juna izriče presudu

Crna Hronika -

BEOGRAD - Izricanje presude vlasniku Delta holdinga Miroslavu Miškoviću zakazano je za 20. jun nakon što mu je u Specijalnom sudu u Beogradu danas okončano suđenje povodom optužbi da je oštetio putarska preduzeća i utajio porez.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u završnoj reči zatražilo da sud osudi Miškovića na kaznu od 12 godina zatvora i novčanu kaznu, do je Miškovićeva odbrana tražila oslobađajuću presudu.

Mišković je danas u svojoj završnoj reči rekao da očekuje oslobađajuću presudu, "jer od toga zavisi da li će pravosuđe u Srbiji krenuti ka Evropi".

Vlasnik Delte smatra da je uhapšen samo da bi se u državi stvorila atmosfera da je Srbija reššila sve probleme, trvdeći da su optužbe protiv njega apsurdne i da se kose sa logikom.

Odbrana vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića zatražila je danas oslobađajuću presudu za njega, jer, kako su naveli, ne postoje dokazi da je Mišković vršio finansijske malverzacije sa putarskim preduzećima.

Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je da se Mišković osudi na 12 godina zatvora i novčanu kaznu za krivična dela zloupotrebe službenog položaja i poreske utaje u pomaganju.

Na početku iznošenja završnih reči odbrane, Miškovićev advokat Zdenko Tomanović rekao je da je moguća samo oslobadjajuća presuda, jer tužilaštvo traži kaznu na osnovu svog utiska.

"Uverenje bez dokaza ne može dovesti do okrivljujuće presude, jer dokaz je mera svake sudske odluke. Nedostatak dokaznog materijala najviše se vidi u odnosu na krivično delo poreske utaje.

Nijedna policija nikada nije podnela krivičnu prijavu protiv mog klijenta", rekao je Tomanović u Specijalnom sudu u Beogradu.On je kazao i da tužilaštvo nije dalo "nijednu jedinu rečenicu" kojom bi dokazalo da je bilo poreske utaje, i da se "čak ime Miroslava Miškovića ne pominje".

Prema njegovim rečima, u vremenu kada je Mišković navodno izvršio krivična dela nije postojala poreska obaveza.Tomanović je naveo i da je tužilaštvo zauzelo stav u kom se podrazumeva da je Mišković davao savete svom sinu Marku Miškoviću, a u da je u tom stavu imalo podlogu u kampanji koja je vodjena od početka, zbog čega je odbrani teško da "obori pretpostavku krivice".

"Ta kampanja je napravljena putem medija, ali i političke elite kako bi se stvorila predstava da postoje dokazi da je Miroslav Mišković izvršio krivično delo poreske utaje i da su postojali razlozi za njegovo hapšenje", dodao je Tomanović.

Miroslav Mišković je sledeći koji iznosi završne reči u trajanju od jednog časa.

Na prethodnom suđenjenju krajem maja, zamenik tužioca za organizovani kriminal Tamara Ristić zatražila je zatvorsku kaznu od 12 godina za Miškovića i novčanu kaznu kojoj nije opredelila visinu.

Nakon što Mišković i njegov branilac Zdenko Tomanović izlože svoje završne reči, sud će zakazati izricanje prvostepene presude.Miškoviću se sudi za pomaganje sinu Marku u utaji poreza po odbitku od kapitalnog dobitka iz poslovanja putarskih preduzeća, a optužen je i za krivično delo zloupotreba službenog položaja zbog navodnog izvlačenja para iz putarskih preduzeća.

Miškoviću je suđenje zbog zdravstvenih problema u decembru 2015. godine razdvojeno od procesa protiv njegovog sina i ostalih optuženih.Miškovićevom sinu Marku i ostalim optženima je 25. februara izrečena prvostepena presuda kojom su oslobođeni optužbi za zloupotrebe kojima su oštećena putarska preduzeća.

Međutim Marko Mišković je osuđen zbog utaje poreza na tri i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara, uz obavezu da njegovo preduzeće "Merainvest" plati porez od oko 320,3 miliona dinara.

Mišković i njegov sin Marko bili su uhapšeni u decembru 2012. godine.

Posle višemesečnog boravka u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode, uz jemstva od više miliona evra, a pasoši su im i dalje u sudskom depozitu i ne mogu da napuste boravište bez odobrenja suda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja