OSLOBOĐENA KRIVICE: Maja Adrovac uzima Srbiji dva miliona!
Foto: Marina Lopičić

Nedostatak dokaza

OSLOBOĐENA KRIVICE: Maja Adrovac uzima Srbiji dva miliona!

Crna Hronika -

Ukoliko oslobađajuća presuda postane pravosnažna, Maja Adrovac će skupo koštati građane Srbije jer je u neosnovanom pritvoru provela 11 meseci

BEOGRAD - Loša i traljava istraga, nedostatak dokaza i višak loših procena rezultirali su još jednim neslavno okončanim slučajem u domaćem pravosuđu.

Posledice toga već se osećaju u vrhu beogradske policije, ali će najgore, kao i uvek, proći država Srbija i njeni građani.Naime, Viši sud u Beogradu zbog nedostatka dokaza oslobodio je krivice Maju Adrovac (33), koja je optužena za pomaganje u pokušaju atentata na biznismena i vlasnika „Luke Beograd“ Milana Beka.

Adrovčeva je bila jedina optužena u ovom postupku, a uhapšena je nakon što je policija utvrdila da se njen DNK profil poklapa sa onim koji je izolovan sa ispaljenih čaura pronađenih ispred Bekove kuće na Senjaku.

Ne zna se ko je pucao na njega... Milan Beko
Ne zna se ko je pucao na njega... Milan Beko

Odluka Višeg suda

- Imajući u vidu slične slučajeve u kojima su optuženi oslobođeni krivice, Adrovčeva bi svaki dan neosnovanog pritvora mogla da naplati i po 50 evra. Kad se to sabere sa 11 meseci, suma koju će država, to jest građani Srbije morati da joj isplate iznosila bi i blizu dva miliona dinara - kazao je Kurirov izvor iz Palate pravde.U kratkom obrazloženju presude, sudija Svetlana Aleksić navela je da tokom postupka nije dokazano da je Adrovčeva pomogla nepoznatom izvršiocu u organizovanju atentata, odnosno nabavci municije.- DNK dokazi koje je ponudilo tužilaštvo nisu bili dovoljni da ubede sudsko veće da je optužena kriva - kazala je sudija Aleksić i Adrovčevoj ukinula pritvor, u kojem se nalazila od hapšenja 27. jula prošle godine.Više tužilaštvo najavilo je da će podneti žalbu Apelacionom sudu, a ukoliko presuda postane pravosnažna, Adrovčeva bi od države skupo mogla da naplati boravak u pritvoru, ali i duševni bol i drugu štetu koja joj je naneta.
Uviđaj... Policija skuplja dokaze
Uviđaj... Policija skuplja dokaze

Neodrživi dokazi

Jučerašnja presuda Maji Adrovac samo je još jedan pokazatelj loše istrage atentata na Milana Beka, koja je, kao što je Kurir juče pisao, dovela i do smene vrha beogradske policije (pročitajte tekst desno).Ovaj zločin, koji je od novembra 2014. pod budnim okom javnosti, do danas nije rasvetljen, pa se tako i dalje ne zna ko su dvojica neposrednih izvršilaca atentata, kao i eventualni nalogodavac. Istraga je odvela samo do Maje Adrovac, ali su se dokazi protiv nje pokazali neodrživim na sudu. Sumnje da je u atentat umešan zapravo njen suprug Ivan, inače evidentirani kriminalac, koji se trenutno nalazi u zatvoru u Švajcarskoj zbog više krađa, do danas nisu dokazane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track