ADVOKAT ATELJEVIĆ ZA KURIR: Presude Miškoviću i Đuraškoviću dokaz da nisu svi jednaki pred zakonom
Foto: Zorana Jevtić

Vlasnik "Delta holdinga" osuđen na 5 godina zatvora

ADVOKAT ATELJEVIĆ ZA KURIR: Presude Miškoviću i Đuraškoviću dokaz da nisu svi jednaki pred zakonom

Crna Hronika -

Specijalni sud u Beogradu osudio je danas na pet godina zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara vlasnika "Delta holdinga" Miroslava Miškovića, jer je pomogao sinu Marku da utaji porez po odbitku od oko 320,3 miliona dinara, odnosno oko tri miliona evra.

Istom odlukom Mišković je danas oslobođen optužbi da je oštetio putarska preduzeća, odnosno da je finansijskim poslovanjem izvlačio novac iz njih.

Tim povodom, advokat Zoran Ateljević, branilac Mila Đuraškovića koji je osuđen na sedam godina zbog malverzacija sa kruševačkom fabrikom maziva, ali i utaje poreza, za Kurir kaže da nijedno lice do sada u Republici Srbiji nije osuđeno za krivično delo utaje poreza za radnje kakve su navodno počinili Miroslav i Marko Mišković i Milo Đurašković.

"Podsećam da je šef katedre za Poresko pravo Pravnog fakulteta u Beogradu Dejan Popović učestvovao u ovom postupku i bio decidan da nema utaje poreza. Istovremeno, on je bivši zamenik ministra finansija i jedan od tvoraca zakona po kojem je utvrđena navodna krivica. Dakle, reč je o stručnjaku "par ekselans". Takođe, revizorske kuće svetskog kapaciteta bile su kategorične da utaje nema", objašnjava Ateljević.

On dodaje i da je, kao Đuraškovićev branilac, zahtevao da Tužilaštvo prezentuje bilo koje poresko rešenje prema bilo kom licu za ovakve radnje, ali da toga nije bilo.

"Uslovni postulat za krivično-pravnu odgovornost jeste da postoji umišljaj. Bez njega nema ni vinosti. Kako je onda moguće da se njima imputira navodni umišljaj, kada svi koje sam prethodno naveo tvrde to što tvrde", pita se on.

"Presude izrečene Miroslavu i Marku Miškoviću i Milu Đuraškoviću su apsolutno neprimerene, nezakonite, i upravo dokazuju da u Srbiji nisu svi jednaki pred zakonom", zaključuje Ateljević za Kurir.

(EPK/M. Jeremić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track