U SREDU SAHRANA SRPSKOG ALIPINISTE: Italijansko tužilaštvo sumnja na ubistvo iz nehata
Foto: FB, Profimedia

Sumnja se na ubistvo iz nehata

U SREDU SAHRANA SRPSKOG ALIPINISTE: Italijansko tužilaštvo sumnja na ubistvo iz nehata

Crna Hronika -

Telo alpiniste Aleksandra Džžavovića (30) iz Čajetine, koji je poginuo pre deset dana u nesreći u Julijskim alpima, stiglo je danas u Srbiju, potvrdio je otac nastradalog mladića Despot Džavović.

On je napomenuo da će se sahrana obaviti sutra na groblju u Čajetini.

Istovremeno italijansko tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv Alekse Popadića (33) zbog sumnje da je iz nehata izazvao tu nesreću, u kojoj je i sam povređen, kao i Džavovićeva verenica Marija Djorđević (28).

Do nesreće je došlo 18. juna kada je grupa od 11 građana Srbije pokušala da osvoji vrh od 2.300 metara nadmorske visine na planini Monte Kanin u Julijskim alpima.

Prema dokumentu italijanskog tužilaštva, Popadić se sumnjiči da je nepažnjom i neiskustvom tokom planinarenja, ne obraćajući pažnju na instrukcije vodiča da se zaustavi, nastavio da se penje na vrh koji je bio pod snegom.

Dok su ostali planinari stajali kako bi se proverilo da li i dalje postoje uslovi za uspinjanje, on se najverovatnije otkačio od užeta i zauzeo vodeću poziciju u grupi, koju su, osim njega, činili Aleksandar Džavović i Marija Djorđević.

U jednom trenutku se okliznuo i survao, a za sobom povukao i ostale, čime je, kako se sumnja, iz nehata doveo do smrti Džavovića i ugrozio život Djorđevićeve, navodi se u izveštaju tužioca Lucija Tercariola.

Popadić se nalazi u bolnici u Udinama i dodeljen mu advokat po službenoj dužnosti, navodi se u dokumentu tužilaštva iz Udina po čijem je nalogu dva puta je rađena obdukcija tela pokojnog Džavovića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja