SMRT DADE VUJASINOVIĆ I DALJE ENIGMA: Misterija i za Holanđane
Foto: Dragana Udovičić

Superveštačenje bez rezultata

SMRT DADE VUJASINOVIĆ I DALJE ENIGMA: Misterija i za Holanđane

Crna Hronika -

Holandski forenzičari nisu uspeli da utvrde tačan uzrok smrti Dade Vujasinović jer su povrede koje je zadobila mogle da budu rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja

Izveštaj Forenzičkog instituta iz Haga, koji je radio na slučaju misteriozne smrti novinarke Radislave Dade Vujasinović (30), pristigao je juče u beogradsko Više tužilaštvo, gde je istraga o tom slučaju i dalje otvorena. Nema odgovoraInstitut u Holandiji trebalo je da odgovori na pitanje da li je Dada Vujasinović izvršila samoubistvo, što su istražni organi tvrdili od trenutka kad je pronađena mrtva u svom stanu na Novom Beogradu, ili je u pitanju bilo ubistvo, što su smatrali njeni roditelji, prijatelji, kao i veći deo domaće javnosti. Holanđani, međutim, nisu uspeli da konačno reše ovu misteriju i stave tačku na ubistvo novinarke Duge koje mori javnost više od dve decenije.- Kao zaključak koji se odnosi na način smrti Vujasinovićeve navodi se da povrede koje je kritičnom prilikom zadobila mogu biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja - navedeno je juče u saopštenju Višeg tužilaštva.Kako Kurir saznaje, superveštačenje koje je obavljeno u Holandiji ipak će imati koristi za dalju istragu jer su obrađeni mnogi dokazi, najviše prikupljeni na licu mesta.U vreme smrti novinarke, zvanična verzija o njenoj smrti glasila je da je izvršila samoubistvo pucnjem u grudi iz lovačke puške sačmarice.Istraga je obnovljena četiri godine kasnije, a Okružni sud u Beogradu je, po predlogu tužioca, u novembru 2006. naložio novo sudsko-medicinsko i balističko veštačenje zbog krupnih razlika i nesaglasnosti onih prethodno obavljenih. U poslednjem veštačenju koje je po nalogu Okružnog suda u Beogradu, a na zahtev tužioca, obavio veštak balističar ocenjeno je da je Vujasinovićeva najverovatnije ubijena.Tekstovi o ArkanuDada Vujasinović pronađena je mrtva 8. aprila 1994. u svom stanu u Beogradu. Kao novinarka Duge izveštavala je s ratišta u Hrvatskoj i BiH, a među prvima u Srbiji bavila se istraživanjem organizovanog kriminala i bliskosti podzemlja i politike. Neiscrpna tema bio je Željko Ražnatović Arkan.

Vodeći veštakALEKSANDRIĆ VEŠTAČIO POVREDEPenzionisani profesor sudske medicine Branimir Aleksandrić bio je vodeći veštak i u slučaju smrti Dade Vujasinović. Na osnovu povreda koje je veštačio još 1994, Aleksandrić je nesporno tvrdio da je u pitanju bilo samoubistvo. Njegovo ime i rad, međutim, prate brojne kontroverze, jer je radio na najvećim slučajevima domaće kriminalistike. Tako je bio i potpisnik nalaza u slučaju „Topčider“, tvrdeći da je smrt gardista rezultat ubistva i samoubistva, što su kasnije nova veštačenja prikazali kao nemoguće.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track