Najnovije vesti

HAŠKO TUŽILAŠTVO U ŽALBI: Tražimo doživotni zatvor za Radovana Karadžića
Foto: AP, Osuđen, Presuda, Hag, Haški Tribunal

Osuđen na 40 godina zatvora

HAŠKO TUŽILAŠTVO U ŽALBI: Tražimo doživotni zatvor za Radovana Karadžića

Crna Hronika

HAG - Tužilaštvo u Hagu je u najavi žalbe na prvostepenu presudu Radovanu Karadžiću (71) zatražilo da Apelaciono veće bivšem predsedniku Republike Srpske izrekne kaznu doživotnog zatvora.

To prenosi sajt justice-report.com u vlasništvu BIRN BiH, koji podseća da je prvostepenom presudom, izrečenom 24. marta, Haški tribunal Karadžića osudio na 40 godina zatvora.

 

Sajt navodi da je glavni tužilac Serž Bramerc u najavi žalbe ocenio da je Prvostepeno veće “pogrešilo u primeni zakona i utvrđivanju činjenica… kada je izreklo kaznu blažu od doživotne, imajući u vidu nalaze o Karadžićevoj krivičnoj odgovornosti”.

 

Osim toga, sudije su, po mišljenju Bramerca, propustile da takvu odluku obrazlože, tim pre što su “nepropisno odmerile otežavajuće i olakšavajuće okolnosti”.Navodi se i da će predmet žalbe tužioca biti i odluka Prvostepenog veća da Karadžića oslobodi krivice po prvoj tački optužnice, koja ga tereti za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u sedam opština u BiH.

 

Bramerc je ocenio da je Raspravno veće počinilo grešku kada je utvrdilo da “Karadžić i ostali učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu nisu imali genocidnu nameru” prema nesrpskim stanovnicima tih opština.

 

Glavni tužilac traži da Apelaciono veće ispravi ove greške, proglasi Karadžića krivim za genocid u sedam opština i, shodno tome, poveća mu kaznu.

 

Žalba Tužilaštva, po današnjoj najavi, imaće i četvrtu osnovu, koja se odnosi na pravno tumačenje počinjenih zločina - istrebljenja, ubistva i progona - u okviru sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata.

 

Haški osuđenik Radovan Karadžić podneo je danas Tribunalu u Hagu žalbu na presudu, kojom je u martu osuđen na 40 godina zatvora i optužio sudije da su ga "izložili političkom suđenju", saopštio je njegov advokat.

 

Karadžić je "bio izložen političkom suđenju koji je napravljen da bi se potvrdila demonizacija njega i srpskog naroda u Bosni", naveo je u saopštenju advokat Piter Robinson, preneo je AFP.

 

Agencije su prenele da je Karadžić naveo 50 osnova za žalbu koje su, kako tvrdi, dovele do pogrešne presude.U žalbi se navodi da je tako "prekršena pretpostavka nevinosti, stvoreni su uslovi u kom je fer suđenje bilo nemoguće", navodi AP.

 

Robinson je naveo da Karadžić nije imao fer suđenje i da su sudije "pretpostavili njegovu krivicu i onda konstruisali presudu da bi opravdali svoju pretpostavku".

 

"Karadžić, koji je osam godina proveo u zatvoru UN i prošao kroz petogodišnji proces suđenja, ubeđen je da je međunarodna pravda neuspešan projekat", kazao je Robinson.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...