UŽAS: 300 pedofila uhvaćeno u Srbiji!
Foto: Dragana Udovičić

Stravični podaci o zlostavljanju

UŽAS: 300 pedofila uhvaćeno u Srbiji!

Crna Hronika -

Istraživanje sprovedeno u Srbiji sa Unicefom pokazalo je da osnovci i srednjoškolci lako ulaze u priču s nepoznatima i prihvataju sastanke

Najmanje 300 pedofila uhapšeno je od 2010. u akcijama „Armagedon“ Odeljenja za visokotehnološki kriminal MUP Srbije i Uprave kriminalističke policije. Samo u akciji „Armagedon“ uhapšeno je više od 150 internet pedofila, a samo prošle godine 54 njih našlo se iza rešetaka. Nažalost, sudovi su do sada svega 18 njih osudili na zatvorske kazne. Broj uhapšenih pedofila daleko je veći jer je i Uprava kriminalističke policije MUP Srbije paralelno uhapsila isto toliki broj predatora koji su seksualno zlostavljali najmlađe.Istraživanje Unicefa i Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, sprovedeno 2012, pokazalo je da je deci i mladima internet veoma dostupan, da je rizicima na toj mreži bilo izloženo 62 odsto starijih osnovaca i 84 odsto srednjoškolaca, koji su najčešće prihvatali pozive na prijateljstvo nepoznatih osoba.Četuju sa starijimaČak dve trećine ispitanika aktivno je komuniciralo s nepoznatim osobama putem četa, dok je oko šest odsto osnovaca i 15 odsto srednjoškolaca čak i prihvatilo sastanke s njima.Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović nekoliko puta je do sada poručivao da čitavo društvo treba da se uključi u edukaciju mladih kako da koriste internet.- Pripadnici Odeljenja za visokotehnološki kriminal na poziv direktora škola vrše edukaciju đaka, roditelja i nastavnika kako da sigurno i bezbedno koriste internet. Pokrenuta je i akcija „Zaštitimo decu na internetu“, u kojoj se daju saveti za sprečavanje zloupotrebe dece na internetu - rekao je Stefanović.Inače, Radiša M. (63) iz Golupca, kome je određen pritvor do 30 dana u zatvoru Zabela zbog sumnje da je pre tri dana imao nedozvoljene radnje sa svojim unukama od četiri i pet godina, negirao je krivicu, saznaje Kurir.Negira krivicuOn je, kako nezvanično saznajemo, na saslušanju tvrdio da im nije ništa radio.- Išli smo po igračke, saginjao sam se i šorc je malo spao, te sam ga u tom trenutku podigao - rekao je Radiša.Majka devojčica je juče za Kurir objasnila da nije videla šta je njen otac radio s devojčicama, ali i da nema razloga da sumnja u svoju decu.- One su isuviše male da bi lagale za takve stvari. Uostalom sve, možda s više detalja, ispričale su psihologu koji je s devojčicama bio dva sata - ispričala je majka.

PROFIL PREDATORA: Lovci na decu

1. Uvek budite na oprezu! Ne postoji nijedna fizička niti bilo koja druga spoljašnja karakteristika koja otkriva pedofila. Često to mogu biti i ljudi za primer iz vašeg okruženja, najbliže komšije, rođaci. Seksualni predator može biti i muško i žensko, bilo kog zanimanja. Uglavnom se predstavlja kao šarmantan, pun ljubavi, uvek spreman da pomogne, dok s druge strane kuje svoje predatorske planove. To znači da nikad ne treba da odbacite ideju da je neko potencijalni lovac na dete.2. Većina zlostavljača dece neko je ko poznaje dete odranije. Samo deset odsto dece iskorišćavaju potpuni stranci. Seksualni predator često može biti i neko ko deci služi kao uzor, kao, na primer, učitelj, trener, komšija, pa čak i dadilja, neko iz naše okoline.3. Najveći broj pedofila su muškarci stariji od 30 godina, bilo da zlostavljaju dečake, bilo devojčice. Najčešća karakteristika pedofila, ali ne i nužna, jeste da su uglavnom i sami odmalena bili zlostavljani. Neki imaju i psihičke poremećaje kao što su poremećaj ličnosti ili raspoloženja. Pedofili jednako mogu biti i heteroseksualni i homoseksualni, a priče da su homoseksualci više skloni pedofiliji kompletan je mit. 4. Obratite pažnju kako se odrasli ponašaju prema vašem detetu. Pedofili često ne pokazuju toliko interesovanja za odrasle koliko za decu. Često traže posao koji se odnosi na rad s decom, kao što je, na primer, trener, ili su u stanju da izmisle nešto samo da bi što više vremena proveli s decom. Zlostavljači dece kažu da vole svu decu ili da se pak još osećaju kao deca. A često umeju i da ih tretiraju kao odrasle osobe.5. Pedofil se često trudi da na početku stekne poverenje deteta, pa čak i samih roditelja. Trudi se da detetu bude najbolji prijatelj, da ima neke zajedničke aktivnosti s detetom. Često se nudi da ide s detetom u kupovinu umesto vas, na neki izlet ili slično.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track