OSUMNJIČEN ZA ŠPIJUNAŽU: Suđenje Momčilu Perišiću počinje 11. oktobra
Foto: Nemanja Pančić

Odavanje poverljivih informacija

OSUMNJIČEN ZA ŠPIJUNAŽU: Suđenje Momčilu Perišiću počinje 11. oktobra

Crna Hronika -

BEOGRAD - Suđenje bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću, koji je optužen za odavanje poverljivih informacija, trebalo bi da počne 11. oktobra u Višem sudu.

Uz Perišića su optužene još dve osobe, Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković, a odbrana ponovo traži da sudjenje bude otvoreno za javnost.

"Predmet je još uvek pod velom tajnosti a prvostepeni sudija treba da oduči i o našem zahtevu da što više bude otvoren za javnost", rekao je Perišićev pravni zastupnik Novak Lukić.

On je dodao i da bi "nastavak suđenja Perišiću trebalo da počne 11. oktobra".

Suđenje bivšem načelniku Generaštaba Vojske Jugoslavije je više puta odlagano, a poslednji put 5. jula, jer Viši sud nije bio spreman da vodi postupak zbog obimnosti predmeta i kratkog vemena za upoznavanjem dostavljenih spisa iz Apelacionog suda.

Perišić je uhapšen marta 2002. u motelu na periferiji Beograda, pod sumnjom da je odavao poverljive informacije američkom diplomati Džonu Nejboru.

Postupak protiv njega prvo je, te godine, vodilo bivše vojno tužilaštvo a zatim je proces prelazio na druge instance, u zavisnosti od menjanja sudskog sistema.

Bivši načelnik Generalštba Vojske Jugoslavije, koji je u medjuvremenu nekoliko godina proveo u Haškom tribunalu gde je oslobođen optužbi, više puta je negirao krivicu u slučaju odavanja poverljivih informacija.

Vojno tužilaštvo podiglo je optužnicu 30. septembra 2002. zbog "odavanja poverljivih informacija" američkom diplomati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja