Najnovije vesti

Organi silom vađeni kod više od 300 ljudi

Slobodan Homen

Organi silom vađeni kod više od 300 ljudi

Crna Hronika
Državni sekretar u Ministarstvu pravde istakao je da vlasti na Kosovu imaju problem još od 1999. godine i bombardovanja Srbije, da se na svaki način nelegalno sticao novac, da iz tog perioda počinje i ideja o trgovini ljudima i da najnovije hapšenje Harela predstavlja dokaz da to nikada nije prestalo

BEOGRAD - Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen izjavio je da postoji sumnja da su od više od 300 ljudi na Kosovu i Metohiji izvađeni ljudski organi i izrazio očekivanje da će istraga o toj vrsti kriminala dati rezultate.

Homen je TV Pink rekao da su ti organi vađeni na silu i to u najvećem broju Srbima, da je Savet Evrope pokrenuo to pitanje, da je lane formirana posebna istražna komisija i da tu ima dovoljno dokaza.

Osumnjičeni za organizovanje trgovine organima Moše Harel, koga vlasti na Kosovu traže godinama, uhapšen je u Izraelu.Homen je istakao da vlasti na Kosovu imaju problem još od 1999. godine i bombardovanja Srbije, da se na svaki način nelegalno sticao novac, da iz tog perioda počinje i ideja o trgovini ljudima i da najnovije hapšenje Harela predstavlja dokaz da to nikada nije prestalo."Suština u ovom predmetu jeste da je to bio međunarodni lanac trgovine", rekao je Homen.

On je istakao da će istražni organi odlučiti gde će se obaviti suđenje i da postoji mogućnost da više sudova bude nadležno, ali važno je da nikako takozvani kosovski sud ne sudi, jer bi u tom slučaju osumnjičeni sigurno bili oslobođeni.

Homen je objasnio da je jedna od opcija da sudi Euleks, da postoji mogućnost suđenja i u Izraelu i u zemlji krajnjeg korisnika organa, ali da je za Srbiju najbolje da se sudi van Kosova i Metohije ili u Izraelu ili u zemlji korisniku. Srbija bi imala veliki interes da se sudi u Srbiji, dodao je Homen.

On je kazao da bi za vađenje organa iz 2008. godine bio nadležan Euleks, dok je naše tužilaštvo pokrenulo optužnicu za događaje iz 1999, ali će istraga pokazati da su u pitanju isti ljudi, tako da bi moglo da se dogodi da budu dva odvojena postupka.

Srpsko pravosuđe ne želi poravnjane s porodicom Taton Govoreći o slučaju ubistva francuskog državljanina Brisa Tatona u Beogradu, Homen je naveo da je prvostepeni sud izrekao oštru kaznu od 240 godina zatvora i smanjio je na 130 godina, što, takođe, nije mala kazna, čime se iscrpilo pitanje krivične odgovornosti, jer je Srbija kaznila počinioce.On je, komentarišući zahtev porodice Taton koja smatra da bi trebalo da dobije od Srbije 300.000 evra, rekao da sva lica imaju pravo na naknadu štete, ali da Ministarstvo pravde Srbije ne želi da uđe u neku vrstu poravnanja, da taj iznos nije adekvatan i da je suviše veliki.Homen je podsetio da je Srbija plaćala od 250.000 do 300.000 evra naknade štete u slučajevima kao što su ubistvo Ivana Stambolića i ubistvo na Ibarskoj magistrali."Ali, naš je stav bio da se taj najveći iznos isplaćuje kada imate u presudi direktan dokaz da je država ubila", rekao je Homen.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...