POKUŠAJ UBISTVA DRAŠKOVIĆA U BUDVI 2000: Radonjić, Romić i Basta oslobođeni krivice za pomaganje
Foto: Zorana Jevtić Sve

Apelacioni sud presudio

POKUŠAJ UBISTVA DRAŠKOVIĆA U BUDVI 2000: Radonjić, Romić i Basta oslobođeni krivice za pomaganje

Crna Hronika -

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio trojicu bivših pripadnika Državne bezbednosti Milana Radonjića, Ratka Romića i Stevana Bastu optužbi da su učestvovali u pokušaju atentata na lidera SPO Vuka Draškovića 2000. u Budvi.

Tom presudom, koja je danas objavljena na sajtu Apelacionog suda, potvrđena je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu i odbijena žalba Tužilaštva.

Tom presudom, koja je danas objavljena na sajtu Apelacionog suda, odbijena žalba tužilaštva potvrđena je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu kojom su u septembru prošle godine oslobođeni od optužbi za krivično delo pomaganje u pokušaju ubistva .

Drašković je kao oštećeni radi ostvarenja svog imovinsko - pravnog zahteva upućen na parnicu.

Međutim, Radonjiću i Romiću u toku je suđenje za ubistvo novinara Slavka Churuvije 1999. godine i oni se nalaze u pritvoru.Kao neposredni izvršioci pokušaja atentata na Draškovića ranije su na višedecenijske kazne zatvora osuđeni pripadnici Jedinice za specijalne operacije Branko Berček, Leonid Milivojević i Nenad Ilić.

Radonjić, Romić i Basta su bili optuženi da su dali logističku podršku JSO za izvršrenje atentata, jer su Romić i Basta po nalogu Radonjića više puta išli u Budvu tokom proleća 2000. godine, snimali Draškovićevu kuću u Budvi, a potom foto album sa slikama predali priadbnicima JSO.Oni su se tokom postupka branili da su Draškovića opservirali zbog kontakata i sastanaka sa bezbednosno interesantnim osobama.

U obrazloženju odluke Apelacioni sud ističe da nema dokaza na osnovu kojih bi moglo biti pouzdano, na nesumnjiv način, utvrđeno da je kod Radonjića, Baste i Romića postojao prethodni dogovor da se neposredno prikupljaju podaci radi stvaranja uslova i otklanjanja prepreka za ubistvo oštećenog Draškovića.

"Pravilno prvostepeni sud zaključuje da je Milan Radonjić kao načelnik Trećeg odeljenja (pretpostavljeni drugoj dvojici okrivljenih) naredio (a tako je inače navedeno i u opisu iz optužnice) sprovođenje službenih radnji koje su oni preduzeli, a što je inače bilo u skladu sa pravilima službe", ističe Apelacioni sud.

U konkretnom predmetu nema pouzdanih dokaza na osnovu kojih bi moglo biti utvrđeno da su Radonjić, kao načelnik Centra RDB Beograd, Stevan Basta, kao načelnik Trećeg odeljenja i Romić, kao načelnik Šestog odeljenja, dogovorno, umišljajno vršili opservaciju i prikupljene podatke učinili dostupnim neposrednim izvršiocima krivičnog dela pokušaj ubistva oštećenog Vuka Draškovića i to Branku Berčeku, Leonidu Milivojeviću, Nenadu Iliću na način kako im je to ptužnicom Tužioca stavljeno na teret, napominje Apelacioni sud.

Pored ostalog, sud napomije da su odbrane okrivljenih bile dosledne u svakoj fazi postupkai da ih je sud prihvatio kao logične i iskrene, da iz njih proizlazi da su okrivljeni u okviru službenog postupanja, koje je bilo u skladu sa pravilima službe, obavljali operativne radnje u kojima se ne stiču objektivna i subjektivna obeležja krivičnog dela ubistvo u pokušaju pomaganjem.

Optužbi su oslobođeni nekadasnji šef beogradskog Centra DB Milan Radonjić, kao i pripadnici tog centra Ratko Romić i Stevan Basta.

Podestimo bivši visoki funkcioneri Državne bezbednosti i pripadnici Beogradskog centra Milan Radonjić, Ratko Romić i Stevan Basta, oslobođeni su 8. septembra 2015. godine optužbi da su učestvovali u pripremi atentata na lidera SPO Vuka Draškovića u Budvi 2000. godine.

ATENTAT NA VUKA DRAŠKOVIĆA U BUDVI: Radonjić, Romić i Basta oslobođeni krivice

Viši sud koji je doneo oslobađajuću presudu, u obrazloženju je naveo da nema dokaza da su trojica visokih funkcionera DB učestvovali u pripremi atentata na lidera SPO. Presuda je tad izrečena u specijalnoj sudnici Okružnog zatvora u Beogradu pošto se Radonjić i Romić nalaze u pritvoru.

FOTO: Printscreen Youtube

Za pokušaj ubistva Draškovića ranije su pravosnažno osuđeni na višedecenijske kazne zatvora pripadnici Jedinice za specijalne operacije. Pripadnici DB bili su optuženi da su pružili logističku podršku pripadnicima JSO za atentat na Draškovića, opdnosno da su im dostavili fotografije kuće u kojoj je boravio.

Optužnica je teretila Radonjića, Romića i Bastu da su po nalogu nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Milosevića organizovali atentat na Draškovića 15. juna 2000. godine u Budvi.Na Draškovića je 15. juna 2000. godine oko 23.30 sati ispaljeno osam metaka iz pištolja sa prigušivačem, od kojih su ga dva okrznula sa leve i desne strane glave i on je sa lakšim povredama preživeo atentat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track