APELACIONI PRAVOSNAŽNO OSLOBODIO: Mladen Obradović ( OBRAZ) nije kriv za nerede na Prajdu 2010.
Foto: Marina Lopičić

Odbijena žalba tužilaštva

APELACIONI PRAVOSNAŽNO OSLOBODIO: Mladen Obradović ( OBRAZ) nije kriv za nerede na Prajdu 2010.

Crna Hronika -

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio Mladena Obradovića i njegove saradnike optužbi za organizovanje nereda u Beogradu tokom "Parade ponosa" 2010.

Tom odlukom odbijena je žalba tužilaštva potvrđena je presuda Višeg suda u Beogradu koji je Obradoviću i njegovim saradnicima zimus izrekao oslobađajuću presudu za krivično delo nasilničko ponašanje na javnom skupu, rekla je portparol suda Mirjana Piljić.

U obrazloženju presude Apelacionog suda se, između ostalog, navodi da je pravilno prvostepeni sud našao da dela koja se okrivljenima stavljaju na teret nisu krivična dela, odnosno da u optužnici nisu opisane radnje izvršenja iz kojih proizlaze zakonska obeležja krivičnih dela, koja su predmet optuženja, dodala je Piljić.

Prvom prvostepenom presudom Obradović je bio osuđen na dve godine zatvora, a ostali od šest meseci do godinu dana zatvora, ali je nju 2013. godine ukinuo Apelacioni sud u Beogradu i naložio da se suđenje ponovi, nakon čega su oslobođeni optužbi.

Od optužbi su sada pravosnažno oslobođeni i Obradovićeva supruga Jelena, kao i Miloš Popović, Marko Lazarević, Dušan Ilić, Igor Marinković, Nikola Vidović, Srđan Savović i Aleksandar Živković, Dobrica Radonjić, Damir Grbić i Krsto Milovanović, Mladen Milosavac i Goran Andrejev.

Obradović je bio optužen da je kao sekretar udruženja građana "Srpski otačastveni pokret Obraz" početkom oktobra 2010, kao kolovođa zajedno sa ostalim pripadnicima te organizacije, održavao sastanke u cilju dogovora oko sprečavanja održavanja "Parade ponosa".

To je kako se sumnja, učinjeno u okviru kampanje "Čekamo vas" kako bi izazvali mržnju i netrpeljivost zasnovanu na diskriminatorskom osnovu.

Međutim Obradović i njegovi najbliži saradnici uhapšeni su rano ujutru na dan održavanja Parade tako da u neredima nisu učestvovali.

Na dan održavanja Gej parade, 10. oktobra 2010. huligani su divljali ulicama grada lomeći izloge i sukobljavajući se sa policijom.

U tim sukobima bila je povređena 141 osoba, a privedeno je 207 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track