SUĐENJE ZA UBISTVO ĆURUVIJE Karleuša: Sumnjali smo da iza ubistva stoji DB, ali nije bilo dokaza
Foto: Stefan Jokić

Specijalni sud

SUĐENJE ZA UBISTVO ĆURUVIJE Karleuša: Sumnjali smo da iza ubistva stoji DB, ali nije bilo dokaza

Crna Hronika -

BEOGRAD - Suđenje optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine danas je nastavljeno u Specijalnom sudu u Beogradu svedočenjem bivšeg šefa policijske grupe koja je istraživala taj zločin, Dragana Karleuše.

On je rekao da se na osnovu operativnih saznanja došlo do podataka da je služba Državne bezbednosti umešana u to ubistvo, ali da to nije moglo da se dokaže.Karleuša je rekao da je od početka rada na slučaju Čuruvija sve - i tajno praćenje i prekid praćenja na dan ubistva, ukazivalo da je "služba involvirana, ali to nismo mogli da dokažemo".

On je rekao da je u tom periodu bilo mnogo operativnih podataka i informacija, i da su svi proveravani, ali da nije bilo dokaza za podnošenje krivičnih prijava.

Karleuša je rekao i da je bilo dosta informacija koje su se , tokom operativnog rada pokazale kao netačne a čija provera je oduzimala mnogo vremena.

Prema njegovim rečima, eliminisane su informacije da je Ćuruviju ubio "neki Prika" kao i Luka Pejović.

"Bio je tu i neki Dule, pa neki drugi...bilo je dojava sa svih strana", rekao je Karleuša koji je kao moguće izvršioce označio Ratka Romić i Miroslava Kuraka.

On je objasnio da se toga došlo jer je u danu kada je izvršeno ubistvo, u blizini mesta zločina jedan od operativaca DB uoči beli golf 3 koji je Romić zadužio pre nekoliko dana.

Karleuša je dodao i da se došlo do saznanja da je Kurak, kada je Romić zadužio tag golfa, stajao pored automobila.

"To je bila snažna indicija koja nije mogla da bude dokazana.Nismo imali dovoljno relevantnih dokaza za podnošenje krivičnih prijava", rekao je on.Karleuša je rekao i da je napravljen foto robot osobe koju je, oko sat dve pre ubistva Ćuruvije, prekoputa haustora gde je došlo do zločina video svedok "Draško Jovin, Jović ili tako nešto".

On je rekao i da je od njega u kancelriju došla žena koja je rekla da je advokat i ispričala da su pozadinu ubistva smislila "lica iz svere politike" ali da je tokom provere urdjeno da ništa od toga nije tačno.

Karleuša je rekao da ime te žene postoji u beleškama a da bi to mogla da bude Zorica Desnica .On je rekao i da je dva puta išao na sastanak sa nekim licima za koje je Desnica rekla da poseduju snimak osoba koje ulaze i izlaze iz haustora u kome je ubijen Ćuruvija ali da oni nisu došli.Pravni zastupnici oštećenih i okrivljenih, advokati Slobodan Ružić i Zora Dobričanin Nikodinović su dijemetralno suprotno ocenili navode Karleuše u vezi Desnice.

Ružić koji zastupa porodicu Ćuruvije je rekao novinarima ispred zgrade Specijalnog suda da se tu radi o "podmetnutom dokazu", dodavši da se isto tako licitiralo sa imenima ubica poput "Prika ili Luka" kako bi se ometala istraga.

"Postoji priča da postoje snimci na kojima se vide izvršioci ubistva o čemu je i Karleuša govorio 2007. ali to niko nije hteo da istražuje i zato sam, izmedju ostalog danas zahtevala izuzimanje postupajućeg tužioca", rekla je Dobričanin Nikodinović.

Svedočenje Karleuše biće nastavljeno 4. novembra.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. u Beogradu, a Tužilaštvo za organizovani kriminal za to ubistvo tereti tadašnjeg načelnika DB Radomira Markovića, načelnika beogradskog centra DB Milana Radonjića i bivšeg glavnog inspektora Druge uprave DB Ratka Romića.

Optuženi su odbacili bilo kakvu svoju povezanost s tim ubistvom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track