POSTOJI SNIMAK UBISTVA ĆURUVIJE? Svedočio Karleuša, na suđenju bio i Bagzi
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Nastavljeno suđenje

POSTOJI SNIMAK UBISTVA ĆURUVIJE? Svedočio Karleuša, na suđenju bio i Bagzi

Crna Hronika -

BEOGRAD - Suđenje četvorici pripadnika Državne bezbednosti optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu ispitivanjem penzionisanog policajca - šefa policijske grupe koja je istraživala ubistvo Ćuruvije, Dragana Karleuše.

Karleuša je počeo svedočenje 28. oktobra a danas je odgovarao na brojna pitanja i tužilaštva i branilaca. Na pitanje da li je tokom istrage o ubistvu Ćuruvije njemu neko pretio Karleuša je rekao da nije neposredno i direktno dobijao pretnje, ali da su operativci "osećali neke tenzije i opšte pretnje".

Na prošlom suđenju je posvedočio da se na osnovu operativnih saznanja došlo do podataka da je Služba državne bezbednosti umešana u to ubistvo, ali da to nije moglo da se dokaže. Danas je na suđenje bio doveden i bivši pripadnik zemunskog klana svedok saradnik Tužilaštva za organizovani kriminal Dejan Milenković Bagzi, koji bi trebalo da svedoči o svojim saznanjima vezanim za ubistvo Ćuruvije.

Karleuša je u višečasovnom svedočenju izjavio da je kružila priča o nekom snimku na kojem se vidi ubistvo Ćuruvije i njegove ubice, ali da ga nisu dobili, jer osoba koja je trebala da ga donese nije došla na zakazani sastanak.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Drugi svedok saradnik Miladin Suvajdžić, zvani Đura Mutavi takođe bivši pripadnik zemunskog klana, nije doveden jer je, kako je objasnila sudija Snežana Jovanović " na mestu daleko od zgrade Specijalnog suda".

Obojica su pod zaštitom policije i nalaze se na tajnim lokacijama. Njih dvojica su dobila status svedoka saradnika u procesu za ubistvo premijera Zorana Đinđića i u slučaju raznih zločina zemunskog klana.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, kao i pripadnik tog centra Ratko Romić, dok je Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva u bekstvu i sudi mu se u odsustvu. Radonjić i Romić se nalaze u pritvoru od hapšenja u januaru 2014. godine.

Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.Radonjić i Marković se terete za podstrekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo.

Prema optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

(Tanjug/Alo; Foto: Tanjug/Dimitrije Goll)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track