DOŽIVOTNA ZA MONSTRUMA: Novopazarac zaklao ženu i svastiku
Foto: Profimedia

Srbin osuđen u Austriji zbog dvostrukog ubistva

DOŽIVOTNA ZA MONSTRUMA: Novopazarac zaklao ženu i svastiku

Crna Hronika -

R. R. (34) nožem je izbo suprugu i njenu sestru u centru štajerskog grada Kapfenberga, gde je bio na privremenom radu, a zločin su pokušali da spreče prolaznici

KAPFENBERG - Novopazarac R. R. (34) osuđen je na doživotnu robiju zbog ubistva svoje supruge i svastike, koje je počinio početkom aprila, usred dana, u centru Kapfenberga u Austriji.Ubica je nesrećne žene presreo u blizini železničke stanice, a zločin je počinio pred brojnim svedocima, ljudima koji su se tog jutra zatekli na ulici. Prestravljeni prolaznici su pokušali čak i da ga zaustave u zločinačkoj nameri, ali R. R. je uspeo da žrtvama zada smrtnosne ubode nožem.Motiv ovog nezapamćenog zločina bila je ljubomora, a ubicu je nekoliko dana pre zločina supruga napustila i zatražila razvod. Tokom postupka utvrđeno je da je nesrećna žena u braku sve vreme trpela nasilje, kao i da joj je ubica ranije polomio nos i rebra. Ona, međutim, duže vreme nije htela da ga prijavi, ali je naposletku, uz podršku svoje porodice, odlučila da presavije tabak i zatraži razvod.- Njegov branilac je na sudu tvrdio da je to ubistvo iz nehata, a ne obično ubistvo. Međutim, porota je mislila drugačije i jednoglasno su se izjasnili da je reč o ubistvu. On je zbog toga poslat u mentalnu instituciju za zatvorenike, jer su veštaci tvrdili da je sposoban da delo ponovi - preneli su austrijski mediji.Zahtev za razvod braka bio je okidač za zločin, a koliko je R. R. bio brutalan, najbolje pokazuje to što je ženu ubo 12 puta, a njenu sestru tri.- Nakon hapšenja se brzo slomio, priznao je sve policiji i naveo da je bio pod uticajem droge i alkohola. Toksikološke analize su, međutim, utvrdile da je bio trezan i da je imao male tragove kokaina u krvi - preneli su mediji.Srbinov branilac je istakao da je R. R. došao iz mačo okruženja, da je kao musliman živeo u drugačijem kulturnom okruženju. Takođe je naveo da ga je supruga odbacila „kao psa“.- Osećam se krivim jer moja deca više nemaju nikog, ni majku ni oca - sa suzama u očima i drhtavim glasom rekao je R. R.Svedoci su tokom procesa opisali veliku brutalnost koju je tridesetčetvorogodišnjak ispoljio u napadu. Veštaci psihijatrijske struke naveli su da pati od kombinovanog poremećaja ličnosti, ali da je bio svestan svojih postupaka.- U krvi mu nije nađen alkohol, a otkriveni derivati kokaina nisu mogli da proizvedu psihoaktivan efekat. On ne ume da rešava konflikte, reaguje veoma impulsivno. Na sve to, pati od narcizma i najvažniji je sam sebi - moglo se čuti na sudu.

VeštačenjeBEZ EMPATIJENa osnovu svedočenja veštaka, utvrđen je manjak empatije za žrtve brutalnog ubistva. R. R. je odrastao sa ocem alkoholičarem i u porodici u kojoj je bilo nasilja.- Agresija i nasilje su normalni za njega. Zbog toga je tukao ženu i decu. Nije mogao da uvidi da će to dovesti do razvoda. Bio je ljut, a svet je gledao iz samo svog ugla - preneli su mediji.

Jelena Ivić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja