PODGORIČKI MEDIJI: Sinđelić opet saslušan, dobija status svedoka saradnika
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Povodom istrage o navodnim terorističkim napadima

PODGORIČKI MEDIJI: Sinđelić opet saslušan, dobija status svedoka saradnika

Crna Hronika -

PODGORICA - Deo crnogorskih medija iz dana u dan piše da će srpski državljanin Aleksandar Sinđelić, okrivljen za pripremanje terorističkih u Crnoj Gori napada na dan izbora 16. oktobra, dobiti status svedoka saradnika.

Pozivajući se na svoja saznanja podgorička Pobjeda piše da je tim povodom on juče ponovo saslušan pred specijalnim većem Višeg suda, gde je, kako se navodi, razmatran predlog Tužilaštva da mu se dodeli status svedoka saradnika.

Direktorka za pravosuđe Marijana Laković Drašković, međutim, kaže da je Crna Gora harmonizovala sve propise za krivično delo terorizam, i po zakonu za krivično delo "terorizam" nije moguće potpisivanje sporazuma o priznanju krivice.

"Izmenama Krivičnog zakonika propisana su nova krivilčna dela, a određena krivična dela koja su već bila propisana Krivičnim zakonikom su u određenom delu unaprijeđena, kao što su krivično delo terorizam, javno pozivanje na izvršenje terorističkih akata, vrbovanja i obučavanje za vršenje terorističkih dela, upotreba smrtonosne naprave, finansiranje terorizma, kao i terorističko udruživanje", kazala je u sredu Laković Drašković za TV Crna Gora.

Imajući u vidu značaj i težinu krivičnog dela iz oblasti terorizma, Laković Drašković je rekla da nije moguće potpisivanje sporazuma o priznanju krivice, kad su u pitanju ta krivična dela.

Crnogorski mediji, naime, pišu da bi Sinđelić, nakon što je priznao krivicu za učešće u organizovanju terorističkog napada u Crnoj Gori, mogao dobiti status svedoka saradnika.Pobjeda navodi i da bi Sinđelić narednih dana mogao napustiti istražni zatvor u Spužu, ukoliko sud prihvati predlog Tužilaštva da u ovom predmetu on bude svedok saradnik. List navodi da zakonski za to nema prepreka.

Sinđelić se, inače, naredbom za sprovođenje istrage tereti da je sa bivšim šefom srpske Žandarmerije Bratislavom Dikićem organizovao kriminalnu grupu koja je u noći 16. oktobra trebalo da izazove krvoproliće na ulicama Podgorice, zauzme Skupštinu i likvidira premijera Mila Đukanovića.

Sinđelić je, prema sazanjima Pobjede, pred tužiocima naveo da iza planiranog krvoprolića stoje dvojica ruskih nacionalista, koji rade za jednu od najmoćnijih ruskih obaveštajnih službi i da su ga oni angažovali.Ispričao je da su dvojica ruskih obaveštajaca bila u Beogradu i kada su čuli za hapšenja u Podgorici, seli su u avion i vratili se u Rusiju, navodi podgorički dnevnik.

(Tanjug/Pobjeda)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track