AFERA INDEKS: Viši sud u Smederevu naredio 60 dana pritvora za profesora Predraga Stojanovića
Foto: Zorana Jevtić

Pravni fakultet u Kragujevcu

AFERA INDEKS: Viši sud u Smederevu naredio 60 dana pritvora za profesora Predraga Stojanovića

Crna Hronika -

SMEDEREVO - Vanpretresno veće Višeg suda u Smederevu danas je donelo odluku da optuženi profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu Predrag Stojanović bude priveden i pritvoren u smederevskom istražnom zatvoru do 60 dana.

Stojanović koji ima prebivalište u Kraljevu, uhapšen je 2007. godine kao jedan od osumnjičenih u Aferi "Indeks" i pre saslušanja prebačen u zatvorsku bolnicu u Beograd.

Od tada do danas, kada je zatražen pritvor, pojavio se jednom u sudnici i govorio o svojoj bolesti.

U odluci se navodi član Krivičnog zakona po kome se Predragu Stojanoviću određuje pritvor "zbog očiglednog izbegavanja" da se odazove na pozive Višeg suda u Smederevu i da izjavu o optužbama o korupciji u predmetu prodaje ispita bez izlaska studenata na ispite

."Pritvor će se optuženom računati od dana i časa kada bude lišen slobode i može trajati najduže do objavljivanja presude" navedeno je u odluci.

Istražni postupak osumnjičenima za korupciju, prodaju ispita i diploma, posredovanje, traženje i navodjenje na mito počelo je 11. marta 2007. godine kada je saslušan i jedan od osnivača Pravnog fakulteta u Kragujevcu profesor Boro Čejović.

Tada je saslušan i jedan od posrednika, domar Andrija Tomović.

Posle tri dana, pored drugih trebalo je da bude saslušan i Predrag Stojanović koji je, zbog popunjenih mesta u istražnom pritvoru u Smederevu, sa Borom Čejovićem prevezen na lečenje u specijalnu beogradsku zatvorsku bolnicu.

Vanpretresno veće Višeg suda u Smederevu razmatralo je celokupne spise predmeta zajedno sa podnetim predlogom za privodjenje Predraga Stojanovića i druge okolnosti od značaja za donošenje odluke.

"Ozbiljno smo razmatrali sve spise i bili smo na muci šta odlučiti. S jedne strane, profesor je bolestan i ne može da dodje da se izjasni o svojoj nevinosti ili krivici, što je neuporedivo manji napor od činjenice da 'redovno iz Kraljeva putuje u Kragujevac' da bi držao višesatna predavanja i ispite", rekao je član Veća Slavomir Nikolić.

Dodao je da je branilac optuženog Stojanovića advokat Staniša Nikolić navodio Veću da je za optuženog stresno što mora da dodje u Smederevo i da izjavu.

Nikolić je naveo da je više puta tokom procesa zahtevan pritvor za Stojanovića i da je policija postupajući po nalogu za privodjenje odgovarala da optuženog ne može da nadje.

Ujedno je od personalnog odeljenja Pravnog fakulteta u Kragujevcu najmanje u dva puta dostavljen spis o tome da profesor Stojanović redovno drži predavanja i ispite na tom fakultetu.

Nikolić je naglasio da profesor Stojanović redovno prilaže medicinsku dokumentaciju, od kojih su deo izdale privatne ordinacije i klinike.

Prvobitno je zbog afere "Indeks" bilo optuženo 87 osoba, a sada su optužene samo 44. Sudjenje profesorima i posrednicima dva puta je vraćano na početak: jednom je došlo do promene porotnika koji imaju mandat, drugi put je u reformi sudstva došlo do smene porotnika.

Na prvom ročištu, 16. septembra 2009. godine predsednik sudijskog veća Sladjana Bojković izdvojila je postupak protiv 27 optuženih zato što nisu došli na glavnu raspravu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja