SLUČAJ ĆURUVIJA Bagzi na svedočenju tvrdi: Zemunski klan planirao likvidaciju Čedomira Jovanovića!
Foto: Tanjug Zoran Žestić, Fonet, Aleksandar Jovanović Cile

Specijalni sud u Beogradu

SLUČAJ ĆURUVIJA Bagzi na svedočenju tvrdi: Zemunski klan planirao likvidaciju Čedomira Jovanovića!

Crna Hronika -

Svedok saradnik Dejan Milenković Bagzi danas je u Specijalnom sudu u Beogradu na suđenju četvorici nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti, optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije u aprilu 1999. godine, izjavio da su on i pripadnik Zemunskog klana Miloš Simović bili angažovani da ubiju optužene za ubistvo Ćuruvije Miroslava Kuraka i Ratka Romića, ali i da je Zemunski klan, između ostalih, planirao likvidaciju Čedomira Jovanovića.

"Dušan Spasojević je rekao da je Legija naručio njihovo ubistvo. Tog dana kad smo dobili naređenje nismo znali zbog čega treba da ih ubijemo. Do tada je bilo mnogo ubistava koje smo izvršili kao pripadnici Zemunskog klana, pa nam to nije bilo bitno", rekao je Bagzi pred Specijalnim sudom.

On je naveo da su nekoliko dana kasnije dobili informaciju da su oni pripadnici policije i da su učestvovali u ubistvu Ćuruvije. Ispričao je i da su jedne večeri sačekali Miroslava Kuraka u blizini policijske stanice "29. novembar", kao i da su pčočeli da ga prate, ali da je on krenuo ka Pančevačkom mostu i umakao im.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Vratli smo se u Šilerovu. Spasojević je rekao da će da se konsultovati sa Legijom, a kasnije nam rekao da je Legijs rekao da odustanemo od ubistva, jer se on sastao sa Kurakom i Romićem i da su se sve dogovorili.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Bagzi je izjavio i da je bilo raznih drugih ubistava koje je planirao Zemunski klan, a koja nisu izvršena. On je naveo da su planirane likvidacije Jovice Stanišića, Čedomira Jovanovića, Ljubiše Buhe Čumeta, kao i da su u planu bile otmice koje nisu realizovane.

Podsetimo, Radonjić i Marković se terete za podstekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo.

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

(Jelena Spasić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track