TAJNA KNELETOVE SMRTI - MISTERIJA KRVAVOG BROJA 1: Poslednje sekunde života otkrivaju ubicu!

TAJNA KNELETOVE SMRTI - MISTERIJA KRVAVOG BROJA 1: Poslednje sekunde života otkrivaju ubicu!

Crna Hronika -

Aleksandar Knežević Knele otvorio je krvave devedesete, godine kada su se glave gubile, najčešće zbog razmenjenih "mrkih" pogleda, a pre svega bez ikakvog povoda. Bio je prvi koji je krenuo glavom kroz zid. Pucao je kad god je hteo, živeo je brzo, a tako i poginuo - postavivši matricu smrti za sve koji su ga sledili.

Knele je svoj život, koji je trajao samo 21 godinu, menjao za legendu. Iako sigurno to nije hteo, misleći da mu ni meci ne mogu ništa.

OVO JE POSLEDNJA ARKANOVA FOTOGRAFIJA: Minut kasnije usledio je MASAKR, evo šta se dešavalo posle!

Iz nekoliko situacija, kada su pucali na njega, prošao je bez ogrebotine. Mit da je "otporan na metke", ubzo ga je koštao života. Nažalost mnogi su ga sledili, želeći novac, i sve ostalo preko noći i bez muke. Gotovo svi, ovaj put su prekinuli daleko pre "cilja". Za razliku od političkih ubistava, koja su počela likvidacijom Branislava Matića Belog, na beogradskom asfaltu krv je tekla bez ikakvog smislenog povoda...

ISPOVEST UBICE LJUBE ZEMUNCA: Bio mi je idol ali sam ga se i plašio, i kad sam opalio prvi metak...

Svi koji su ga poznavali govorili su i da je bio svestan rizika koje takav život nosi i isticali da je bio oprezan. Govorili su da je spavao sa jednim okom otvorenim. Zabrinut za svoje najbliže, odlučio je da se iz porodične kuće preseli u jedan od najelitnijih beogradskih hotela Hajat. Uselio se na treći sprat, u sobu broj 331.

Foto: Printscreen

Jednog dana, Knele je uzeo džip od Miodraga Cvetinovića, mladića koji u Beogradu nije uživao reputaciju opasnog momka, ali koji je u Nemačkoj itekako bio poznat. Knele ga nije poznavao, a nije ni znao da je Cvetinović zet Radeta Ćaldovića Ćente. Zato mu je jedne noći, u prepunom hotelu Jugoslavija, naočigled svih gostiju sa ruke skinuo skupoceni sat i konfiskovao mu automobil "nisan patrol". Upravo ovaj incident su mnogi navodili kao jedan od mogućih razloga za Kneletovu preranu smrt.

(VIDEO) OVAKO JE TUKAO JEDAN OD NAJŽEŠĆIH MOMAKA SA BG ASFALTA Jedini snimak boks meča LJUBE ZEMUNCA

Za drugi motiv ubistva su smatrali da je bila Kneletova umešanost u politiku, jer je godinu i po dana ranije, prateći čuvenog Đorđa Božovića Gišku, učestvovao na demonstracijama na strani opozicije, kada su nastali veliki neredi, zbog čega ga je policija označila kao glavnog organizatora.

Bilo kako bilo, tek u noći 28. i 29. oktobra 1992. godine, u hotelu nisu radile bezbednosne kamere, a neko je pokucao na vrata apartmana broj 331, u kojem je Knele boravio. Poslednje sekunde života i rekonstrukcija otkrivaju mnogo o tome ko je bio Kneletov ubica. Istraga veruje da je Knežević poznavao osobu koja je pokucala na vrat, jer ju je pustio unutra. Oni koji su ga poznavali tvrdili su da je uvek po nekoliko puta proveravao koga pušta u sobu, a da je pištolj u ruci držao čak i kada su mu bliski prijatelji dolazili u posetu.

Foto: Stefan Jokić
Foto: Stefan Jokić

Međutim, ovoga puta je bio neoprezan i ta greška ga je koštala života.

- Na osnovu povreda i karakteristika povreda, a koje su ustanovljene obdukcijom Kneletovog tela, zaključak je bio da je dobio prostrelinu u glavu, da mu je pucano u potiljak dok je ležao na podu. Na osnovu velike količine krvi ispod glave, bez drugih krvavih tragova u sobi, zaključak je bio da je Knele ubijen na mestu na kojem je njegovo telo pronađeno - kazao je profesor dr Branimir Aleksandrić, obducent na Institutu za sudsku medicinu.

MISTERIJA SMRTI PUKOVNIKA ARKANOVE GARDE: Legijin kum Šuca izrešetan 1996. sa 20 metaka u glavu!

Kako su pričali njegovi prijatelji, s obzirom da je Knele bez ikakvih problema pustio ubicu u svoj apartman, njega je ubio neko koga je on dobro poznavao. Poznato je da su napadač, ili napadači u Kneleta ispalili tri hica iz pištolja malog kalibra sa prigušivačem.

Policija znala ko je ubica?

Bivši funkcioner beogradske policije, iz odeljenja za krvne delikte, navodno je kazao ko je ubio Aleksandra Kneževića Kneleta!

- Bio sam na uviđaju u sobi 331 hotela Hajat kada je Knele ubijen. Ležao je na stomaku, upucan s leđa. Mislimo da su u sobi bile dve osobe, jedna koja je očigledno imala nešto da mu saopšti i stajala je ispred njega, i druga, koja mu je stavila pištolj na potiljak i naterala ga da klekne na kolena. Na ogledalu je bio ispisan broj 1, što je možda bila poruka da je Knele prvi sa spiska za odstrel - objašnjava ovaj policajac.

BIO JE STRAH I TREPET ZA ZEMUNSKI KLAN: Optužio Arkana za ZLO, posle 10 dana stigla ga SMRT

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

On navodi da je 1992. godine Državna bezbednost navodno dala zeleno svetlo da se Knele ubije.Za Kneletovo ubistvo bio je osumnjičen upravo Cvetinović, jer je, kako su mislili istražitelji imao motiv zbog incidenta u hotelu Jugoslavija. On je kasnije pušten iz zatvora usled nedostatka dokaza, i ubrzo mu se gubi svaki trag, a izvor kaže da je najverovatnije ubijen, a njegov leš uništen.

-Cvetanović je osumnjičen jer mu je prethodno Knele oteo džip i skupoceni sat. Ubeđen sam da je DB iskoristio tu situaciju da se reše Kneleta i skrene sumnja na Cvetanovića. Pri tom, malo ko je tih dana mogao da pokuca na vrata Kneletove sobe, jer je otvarao samo trojici ljudi - navodi on.

OVAKO JE IZGLEDAO SUDNJI DAN ŽELJKA RAŽNATOVIĆA Minimaksu najavili ubistvo Arkana 3 dana pre masakra

I Kneževićev otac Dušan, zvani Buca Al Kapone, uveren je da su tajne službe i policija umešane u ubistvo njegovog sina.

- Kada sam shvatio da policija ne može da pronađe ubicu, rešio sam sam da sprovedem istragu. Međutim, svako ko je mogao imati bilo kakvu važnu informaciju o tome, pre ili kasnije, bio je ubijen ili je nestao - rekao je Dušan.

Knele, koji je inače bio u vrhu "voždovačkog klana" kojim je upravljao Goran Vuković Majmun, na upozorenja svoga oca da "smanji gas" i pripazi se mu je odgovarao: “Bolje da živim jedan dan kao čovek, nego ceo život kao bednik. Pusti me, ovo je moj život”.

(VIDEO) EVO KAKO JE POGINUO PRAVI ŠVABA IZ RANA: Pucao je na Interventnu, a kada su uzvratili...

Pričalo se da je u trenutku smrti imao u džepu 5.000 maraka gotovine i na sebi zlata u vrednosti od 80.000 maraka. I lanci novac su toga dana misteriozno nestali. Pet strana u novinama sa umrlicama, izjavama saučešća i zakletvi na večito prijateljstvo nadmašile su dotadašnjeg rekordera GIšku. Kneletovi prijatelji su u Politici objavili 162 čitulje, a u "Freski", omiljenom Kneletovom kafiću, pošto se čulo za ubistvo, nije bilo muzike. Tih dana novine su se čitale od zadnjih stranica.

Inače, deset dana pre ubistva, Knele, Giška i Beli doživeli su "generalnu probu ubistva"; kada su im upali u sobu i naterali ih da legnu s rukama na podu. To je bila opomena.

Prijateljstvo sa Giškom

Na Voždovcu je bio poznat kao sportista i vatreni navijač Crvene Zvezde. Početkom devedesetih je upoznao najpoznatijeg Voždovčanina Đorđa Božovića Gišku, s kojim postaje veliki prijatelj.

Pošto se aktivno družio sa Giškom, Knele se 1991. pridružio Srpskoj gardi i otišao na ratište u Borovo Selo kraj Vukovara. Na ratištu je bio vrlo kratko, ali je ostao poznat po tome što je trčao raskopčane uniforme sa metkom u cevi, pa su ga, da ne bi poginuo, namerno ostavljali na kraju jurišne kolone. Zajedno sa Giškom i Belim bio je učesnik demonstracija 9. marta 1991. u Beogradu, a posle toga postaje zvanični telohranitelj Vuka Draškovića.

Tada je postao neprijatelj broj jedan Slobodana Miloševića i Arkana.

OVAJ BARANIN JE NEUNIŠTIV! Makaza je do sada PREŽIVEO 9 SAČEKUŠA u kojima je ranjen čak 8 puta!

Više puta je ulazio u sukobe, a kada je poželeo da ima udela u poslovima oko auto-otpada, sukobio se sa poznatim kockarom Zoranom Kovačevićem Kočom. Sukob je kulminirao kada ga je posle kraće rasprave u prepunom klubu "Tifani", mladi Knežević upucao u noge. U maju 1992. ispred kafića "Freska" u Ulici Vuka Karadžića u Beogradu, posle žestoke svađe i vređanja na nacionalnoj osnovi, Milan Janković iz Bijelog Polja, ranije je Kneleta u preponu.

Nakon ovog ranjavanja, Knele je napadnut i u jednoj auto-mehaničarskoj radnji i samo je pukom srećom izbegao smrt. U jednoj sačekuši, preživeo je kišu metaka iz automata tako što se savio ispod volana svog automobila.

Njegovi prijatelji kažu da je vežbao to skrivanje jer je znao da ga motor automobila može spasti smrti.

Pogledajte kako je izgledalo ubistvo u sobi 331:

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: Sergej Trifunović otkrio Arkanovo drugo lice!

Montažerka Sky Newsa zna ko je ubica?

Još jedan interesantan podatak vezan za misterioznu noć između 28. i 29. oktobra 1992. godine. Na spratu u hotelu u kojem je i idol mladih boravio, nekoliko soba je iznajmila ekipa televizije Sky News-a. U sobi 330 je bila smeštena montažerka Pipa Voren.

Međutim, na putu ka Beogradu ekipa ove televizije je doživela saobraćajnu nesreću i dva člana su ostala povređena. Jedan od njih je imao povrede zbog kojih nije smeo da spava u kontinuitetu nekoliko sati, već je lekar naložio da se budi na svaka dva sata. On je bio u sobi 340, a s ozbirom da je montažerka bila na istom spratu kao i on, ona Pipa je bila zadužena da motri na njega.

Te noći, nekoliko puta je išla iz svoje sobe u njegovu, a na kraju je odlučila da ostane kraj svog kolege i prespava u toj sobi. Prema zvaničnim rezultatima istrage, ona je u trenutku ubistva već bila u koleginoj sobi i nije čula pucnje koji su bili kobni po Kneževića.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track